BEOGRAD

Palmer: SAD su garant teritorijalnog integriteta BiH

Budući da se mnogo čuje o prevarama na izborima, bitno je da sljedeća vlada osigura izbore koji će biti u punoj mjeri transparentni

Arhiv

N1

19.10.2018

Metju Palmer (Matthew), direktor odjela Stejt departmenta za jugoistočnu i centralnu Evropu, obratio se na Beogradskom sigurnosnom forumu i, između ostalog, govorio o stanju u Bosni i Hercegovini. Kako je kazao, Bosna i Hercegovina je ozbiljna briga Sjedinjenih Američkih Država, prenosi N1.

- Zapadni Balkan mi je blizak, imam i porodicu ovdje. Prvi put sam došao ovdje 1993. godine, na vrhuncu rata u BiH, i otad je region daleko otišao. Potrebno je odmaći se, pogledati širu sliku. Sjedinjene Američke Države decenijama podržavaju napore zemalja zapadnog Balkana da se uključe u EU. To je garancija stabilnosti, prosperiteta i demokratije u ovom regionu - kazao je Palmer na početku obraćanja u Beogradu.

Govoreći o Bosni i Hercegovini, on je naveo da je "BiH je ozbiljna briga SAD".

- Vidimo korumpirane političare koji koriste nacionalističku retoriku da pogoršaju podjele i jačaju ih među narodima. Mladi uspješni ljudi napuštaju zemlju u velikom broju jer ne vide budućnost za sebe u BiH. S ovim egzodusom nema budućnosti za BiH. Ova tendencija se mora promijeniti, ali je glavni izazov za cijeli region problem korupcije. SAD rade s lokalnim partnerima da ojačamo vladavinu prava, nezavisnost pravosuđa, da bismo prevazišli ovu kulturu nekažnjavanja - poručio je Palmer.

Kako je kazao, SAD rade s novim rukovodstvom BiH da bi se odgovorilo na izazove.

- Nadamo se da će sljedeća vlada biti formirana veoma brzo i da ćemo se fokusirati na ono što potrebno, ekonomske i političke reforme. Budući da se mnogo čuje o prevarama na izborima, bitno je da sljedeća vlada osigura izbore koji će biti u punoj mjeri transparentni. Krajnje je vrijeme da se riješi i problem u Mostaru, gdje već deceniju građani ne mogu izabrati lokalne vlasti - naveo je on.

Iznio je kritike na račun lidera.

- Uprkos naporima mnogih lidera da spriječe napredak, da zaglave put prema naprijed, građani BiH zaslužuju slobodnu evropsku budućnost. SAD se zalažu za evropske i euroatlantske integracije jer to je najbolji način da se osigura stabilna budućnost za BiH i cijeli region. Zato je potrebno da lideri odustanu od svojih ambicija, od bogaćenja samih sebe i krenu ka budućnosti - kazao je direktor odjela Stejt departmenta za jugoistočnu Evropu.

Kako je kazao, djelovat će ako vide da je ugrožen Dejtonski sporazum.

- Kao jedan od garanta Dejtonskog sporazuma, mi smo garant teritorijalnog integriteta BiH. Kada vidimo ugrožen dejtonski sistem, djelovat ćemo - poručio je on.

Također, poslao je jasnu poruku kada je u pitanju odnos BiH prema Kosovu.

- Bosna bi trebala odustati od veta koji je uložila na članstvo Kosova u regionalnim savezima - kazao je Palmer, zaključuje se u izvještaju N1.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.