KRIZA

Odblokiran put Bihać - Sarajevo, za danas najavljeni novi protesti

Više hiljada migranata u gradu na Uni nije adekvatno smješteno i zbrinuto

A.Sadiković

20.10.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+16

21.15

Kako javlja reporterka "Avaza" s lica mjesta, građani koji su blokirali magistralni put Bihać - Sarajevo se polako razilaze. Dogovoreno je da novi skup bude sutra u 10 sati.

20.40

Građani su najavili za sutra ujutro novo okupljanje, gdje bi trebali ići u Boriće.

Kako saznajemo, IOM je naredio sječu šume da bi postavili nove kontejnere za migrante.

20.20

Građani Bihaća koji danas protestiraju zbog sve većeg priliva migranata u ovom gradu blokirali su magistralni put Sarajevo - Bihać i autobusku stanicu.

Kako javlja reporterka "Avaza" s lica mjesta, građani su ovo uradili da bi spriječili dolazak migranata u grad. Također, pripadnici MUP-a USK trenutno preusmjeravaju saobraćaj, jer veliki broj građana stoji na cesti u blizini autobuske stanice.

19.30 

Nekoliko stotina građana se od zgrade IOM-a uputilo prema autobusnoj stanici. Dočekat će autobus koji redovnom linijom dolazi iz Sarajeva, da bi, kako su istakli, dokazali da je svakodnevni priliv migranata puno veći od onog što Bihać može primiti. "Ukoliko nešto ne poduzmemo, grad će nam biti uništen", rečeno je.

18.25

U Bihaću se održava mirno okupljanje građana, na kojem se traži rješenje situacije s brojnim migrantima u ovom gradu. 

Organizatori su ponovo napomenuli da ovo nisu protesti protiv migranata, nego apel građana za hitno rješavanje trenutačno neprihvatljive situacije.

Odmah na početku je istaknuto da je nedopustivo da više hiljada migranata u gradu na Uni nije adekvatno smješteno i zbrinuto, te da to u posljednje vrijeme utječe i na sigurnost građana.

Podsjećamo, porodice s djecom njih oko 400, za sada su smještene u Hotelu „Sedra“, koji je popunjen do posljednjeg mjesta, no to nije dovoljno za sve one kojima je potreban adekvatan smještaj.

U Ministarstvu sigurnosti nemaju ništa novo reći kada je u pitanju migrantska kriza, izuzev da oni „rješenja nemaju“ , te da će sve učiniti da što prije budu osposobljeni objekti u Bihaću, tačnije nekadašnji Đački dom, te prostorije bivše firme „Bira“ u koje bi trebali biti smješteni migranti.

- Večeras iz Bihaća šaljemo poruku da smo zajednički u ovom problemu i da smo dovoljno čekali na reakciju vlasti. Tražimo od Vlade proglašenje vanrednog stanja i želimo da se migranti izmjeste iz centra grada u roku od 5 dana. MUP USK ima rok od 48 sati da zabrani ulazak migranata na područje USK - poručili su građani Bihaća, kazavši da će "ukoliko se ovi zahtjevi ne ispune blokirati ceste, granice i sve institucije.

Naglasili su da ovo nije linč protiv migranata, već zahtjev i za njihovo adekvatno zbrinjavanje, ali i stavljanje sigurnosne situacije u Bihaću pod kontrolu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.