ŠOKANTNO

Našao donora bubrega pa saznao da mu treba i transplantacija srca

Lani mi je funkcija srca bila 30 posto i tada se mogla uraditi operacija, ali ja to nisam znao donedavno, jer mi niko mi nije rekao, navodi Durić

Durić: Nisam se predao. M. Kadrić

Piše: M. RENER-SMAJOVIĆ

20.10.2018

Dugogodišnja dijaliza ostavila je strašan trag na život 44-godišnjeg Mevludina Durića iz Sarajeva i dovela do toga da mu je sada, uz transplantaciju bubrega, potrebna i transplantacija srca. Ovu vijest, koja ga je šokirala, Durić je saznao prije nekoliko dana, i to baš kada je našao donora bubrega i krenuo s pripremama za transplantaciju, koje uključuju i pregled srca.

Pogrešna dijagnoza

Durić nam je ispričao da je njegovo srce bilo zdravo prije dijalize koja ga je, dodaje, i uništila. A njegov bubreg je, kaže, uništila pogrešna dijagnoza.

- Doktor mi je 1995. godine rekao da imam cistu i kamen na bubregu i godinu dana sam primao lijek „garamicin“. Ali, ta dijagnoza na kraju se ispostavila pogrešnom, a „garamicin“ mi je uništio bubrege – priča Durić.

Njemu su bubrezi prvi put zatajili 2002. Tri godine bio je na dijalizi, a potom mu je sestra bila donor i sve je bilo dobro narednih devet godina.

- A onda je donirani bubreg zatajio i od 2014. sam opet na dijalizi. Te godine mi je nalaz srca bio u granicama normalnog, funkcija je bila 44 posto. Lani je bilo 30 posto, ali ja to donedavno nisam znao. Niko mi nije rekao, a ja nisam doktor da znam čitati nalaz. Tada se mogla uraditi operacija lijeve komore, a sada mi već hitno treba transplantacija, jer mi je srce na 20 do 25 posto - priča Durić, koji je bio maloljetni borac, a rat je okončao kao RVI.

Lista čekanja

Njemu je ovaj put daidža ponudio bubreg, ali je transplantacija na čekanju, a pitanje je i kada će uspjeti dobiti srce. Njegova porodica, dodaje, sve to teško podnosi.

- Podnio sam zahtjev KCUS-u za izmještanje u inozemstvo, da budem na listi čekanja, jer je konzilij rekao da me ne mogu raditi ovdje. Nisam se predao ni 1992. pa neću ni sada. Svjestan sam da neću tako lako dobiti srce, jer da bi neko iz BiH dobio organ, naša zemlja mora dati organ. Najvjerovatnije ću ga morati kupiti – kaže Durić.

Prijelazno rješenje  

Dijaliza mora biti samo prijelazno rješenje do transplantacije, a razlog je više nego očit iz Durićevog primjera, ističe Amela Šiljević, predsjednica Udruženja dijaliznih i transplantiranih bolesnika Kantona Sarajevo.

Iz ovog udruženja upozoravaju da je Zakon o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja FBiH ostao samo mrtvo slovo na papiru.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.