MOSTAR

Salih ef. Čolaković: Sultan Selimov mesdžid služi svojoj svrsi

Kazao je da se ovim navodima želi sijati smutnja i davati lažni iskazi o njegovim potezima

Printscreen

Avaz.ba

23.10.2018

Nakon što je jučer reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović rekao da će Islamska zajednica stati u zaštitu svakog svog vakufa te da voljom i imovinom IZ ne može upravljati bilo koje fizičko lice i pojedinac i da se mesdžidi ne mogu koristiti u komercijalne svrhe, saopćenjem se obratio Salih ef. Čolaković, koji je kazao da se ovim navodima želi sijati smutnja i davati lažni iskazi o njegovim potezima.  

- Smutnja i iftira koju su s minbera džamija u Hercegovini u prošli petak plasirali Ramiz Jelovac, predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa IZ Mostar, i glavni imam toga medžlisa Dino ef. Maksumić počela je ubirati svoj danak. U sklopu toga, danas se u Sultan Selimovom mesdžidu na Starom mostu trebao obaviti zakazani podne-namaz. Scenarij je bio da Starom čaršijom mostarski imami, u okovima i bukagijama  Ramiza Jelovca i Dine ef. Maksumića, prodefilraju do Sultan Selimovog mesdžida, koji je uvijek bio bio samo vojni mesdžid, i da u istom obave svoj podne-namaz.

U svom saopćenju Kancelarija reisu-l-uleme je istog dana naglasila da vakufom ne može upravljati pojedinac, da u ovom slučaju treba ispoštovati fetvu Enesa Ljevakovića iz 2012. godine, daje se puna podrška Ramizu Jelovcu i Dini ef. Maksumiću i poziva se narod da ih podrži. Uz to, što je sasvim vidljivo, naređuje se i gradskim vlastima u Mostaru da pomognu i provedu u djelo inicijativu Ramiza Jelovca i Dine ef. Maksumića pokrenutu u prošli petak s minbera džamija u Hercegovini.  

Poštujući autoritet, dostojanstvo i ugled reisu-l-uleme, on neće ovoga puta ulaziti u polemiku s uvaženim  reisu-l-ulemom tako da neće u javnost iznositi neke veoma ružne stari.    


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.