AVAZ NA LICU MJESTA

Policajac i dva migranta povrijeđeni u incidentu na granici s Hrvatskom

Granični prijelaz je satima bio blokiran

Piše: E. Trako

24.10.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+23

22.35

Na GP Maljevac i dalje je prisutan veliki broj policajaca, a Ljekari bez granica ukazuju pomoć migrantima.

20.43

I nakon 11 sati drame, policija je rastjerala migrante s prelaza. Vratili su ih 100 metara od mosta koji je granica između BiH i Hrvatske. Kako javlja naš reporter s lica mjesta, povrijeđena su dva migranta, ali i najmanje jedan policajac.  

19.31

Migranti se potukli između sebe. Jedan od njih je naoružan nožem. Stanje na granici je dramatično. 

18.12

Grupa 100 migranata stigla je iz Velike Kladuše, tako da ih je sada više od 350 na GP Maljevac!

18.01

I dok se migranti pripremaju za hladnu noć, ložeći vatru i podižući šatore, hrvatska policija postavila je vodene topove.

17:12

Granični prijelaz je blokiran već osam sati. Prema posljednjim informacijama kojima raspolažemo, migranti nemaju namjeru napustiti međugranični pojas i krenuli su u potragu za drvima da bi osigurali vatru za hladnu noć koja ih očekuje.

15:45

Grupa migranata pokušava se domoći hrvatskog tla tako što pretrčavaju preko obližnje livade.

Hrvatska policija čini sve da ih spriječi u tome.

15:18

Migranti su trenutno sjeli na asfalt ispred kordona hrvatskih specijalaca i nemaju namjeru da se pomaknu.

Helikopter hrvatske policije nadlijeće granicu.

Trenutno medijima se obraća migrantica Merzija, koja je zadobila povrede tokom naguravanja s policijom.

Na pitanje novinara kako je zadobila povrede, Merzija je kazala da se to desilo u toku pokušaja proboja u Hrvatsku te su joj povrede nanijeli hrvatski policajci. 

14:57

U međugraničnom pojasu pristižu novi pripadnici hrvatske Specijalne policije. Situacija se zaoštrava. Policija trenutno pokušava pregovarati sa migrantima kako bi se oslobodila saobraćajnica.

Veliki broj novinara trenutno prati razvijanje situacije na  međugraničnom pojasu.

14:35

U Dom zdravlja u Velikoj Kladuši primljeni su tri migranta povrijeđena tupim predmetom te dvoje djece koja su imala problema s disanjem i povredama očiju nakon upotrebe suzavca.

Kako nam javljaju reporteri s lica mjesta, neki od migranata odustali su od pokušaja prelaska granice.

Granični prijelaz je je satima blokiran, prema posljednjim informacijama, policija se sprema da ukloni migrante.


14:12

Kako saznajemo, trenutno na autocesti kod Zagreba, neposredno nakon izlaza Lučko, stoji kolona od 4 do 5 policijskih marica u kojima se nalaze pripadnici Specijalne policije koji su se uputili na granični prijelaz.

Kako javlja naš dopisnik, situacija je trenutno mirna, a migranti se nemaju namjeru vratiti u našu zemlju. Migranti se nalaze od 2 do 3 metra od hrvatske granice. 

13:20

Policijski komesar Mujo Koričić je kazao da se situacija zaoštrava na Graničnom prijelazu Maljevac na kojem je grupa migranata uspjela doći na terotoriju Maljevca koji se nalazi u Hrvatskoj.

Dramatično je i na Željezničkoj stanici u Bihaću. Policija je blokirala Talgo voz koji je rano jutros stigao iz Sarajeva, u kojem su migranti, te im ne dozvoljava da napuste voz. U vozu se, kako saznajemo, nalazi oko stotinu migranata koji su doputovali iz Sarajeva. Uposlenici "Željeznica" u Bihaću ne dozvoljavaju im povratak natrag bez karata koje migranti ne žele kupiti, a njihov prijevoz nazad u Sarajevo bit će omogućen kada na račun "Željeznica" bude uplaćen iznos od 3.500 maraka.  

Migranti i izbjeglice koji su zaustavljeni u Ključu, prema Koričićevim riječima, već su na putu ka Sarajevu. Sigurna situacija, koja je narušena, vraća se u okvire zadovoljavajućeg, naglašava komesar i građane moli za podršku i pomoć u smislu ne podizanja tenzija.   

13:06

Na hrvatskoj granici podiže se ograda. U međugraničnom pojasu, kako nam javlja reporter, Granična policija BiH ograničava kretanje. 

Trenutno na GP Maljevac pristiže još migranata. Procjenjuje se da ih je trenutno 250. 

12:58

Povrijeđenim migrantima medicinsku pomoć pružili su i pripadnici organizacije "Ljekari bez granice". Troje migranata je povrijeđeno, žena i dvojica muškarca.


12: 45

Na lice mjesta stigla je i ekipa "Ljekara bez granica". U naguravanju s policijom ima povrijeđenih

12:31

Na graničnom prijelazu trenutno su najviše ugroženi djeca i mladi. Prema posljednjim informacijama, djeca su gladna i iznemogla, dok odrasli pokušavaju ponovo probiti policijski kordon. U grupi ima i povrijeđenih migranata. Prisutni migranti traže pomoć. 

11:57

Na graničnom prijelazu, kako javlja naš reporter, situacija je napeta i mijenja se iz minute u minutu.

Migranti gube strpljenje. Između policije i pojedinaca ponovo je došlo do naguravanja.

11:35

Kako javlja reporter "Dnevnog avaza" koji se nalazi na graničnom prijelazu Maljevac, helikopter hrvatske policije nadlijeće granicu.

11:27

Prema posljednjim informacijama, u manjim grupama pristiže još migranata koji su se uputili prema hrvatskoj granici.

Trenutno njih dvjestotinjak stoji ispred policijskih kordona.Hrvatski specijalci trenutno su raspoređeni u graničnom pojasu.


10:30 

Kako javlja naš reporter s lica mjesta, na GP Maljevac trenutno je haotično stanje. Iz Republike Hrvatske došli su i pripadnici Specijalne jedinice, dok su pripadnici Granične policije BiH skroz zatvorili cestu gdje se nalaze migranti. 

Saobraćaj je na ovoj dionici obustavljen u oba pravca.


Došlo je do naguravanja između migranata i policije na graničnom prijelazu Maljevac, javlja reporter "Avaza" s lica mjesta.  

Policija je jučer na stotine migranata s djecom zaustavila 200 metara od granice s Hrvatskom, jer su nasilu pokušali prijeći ovaj granični prelaz.

Reporter "Avaza" javlja da je došlo do naguravanja s policijom jer migranti žele po svaku cijenu nastaviti dalje.

Prema posljednjim informacijama, migranti su probili policijski kordon i uputili se prema hrvatskim graničnim policajcima i graničnom prijelazu.

U grupi migranata koji su probili policijski kordon ima i povrijeđenih.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.