ZLOUPOTREBE

Pred Općinskim sudom u Tuzli nastavljeno suđenje Vesni Švancer

Nekada me Švancer nazvala putem telefona i zamolila da izradim odluku, kazala je jedna od svjedokinja

Sa suđenja. E. Sk.

E.Sk

25.10.2018

U Općinskom sudu u Tuzli danas je nastavljeno suđenje Vesni Švancer, koja je osumnjičena za zloupotrebu položaja na poziciji potpredsjedavajuće Zastupničkog doma Parlamenta FBiH. Suđenje je nastavljeno svjedočenjima Edite Martinović, Stele Ibrović i Adalete Kurtović.

Tužilac Dalibor Bingas pitao je svjedokinju Martinović, koja radi u Parlamentu FBiH, je li bila uključena u raspodjelu novčanih sredstava, a ona je odgovorila da je za optuženu radila odluke o raspodjeli tekućih transfera za 2018. godinu.

- Riječ je o sredstvima koja su u budžetu Federacije BiH dodijeljena dopredsjednicima i predsjedniku Predstavničkog doma Parlamenta FBiH - rekla je ona.

Zahtjeve za isplatu grantova, prema Martinović, dolazili su e-mailom, a ona ih je prosljeđivali Švancer.

- Nekada me Švancer nazvala putem telefona i zamolila da izradim odluku, a onda bi zahtjev naknadno došao. Ona bi mi izdiktirala podatke – kazala je ona.

Stela Ibrović, također uposlenica u Parlamentu FBiH, ističe da predsjednici i dopredsjednici tog tijela imaju na raspolaganju novčane iznose koji su definirana u budžetu.

- Oni samostalno disponiraju i odlučuju o ovim sredstvima koja su razdvojena na dvije stavke – transfere za pojedince i neprofitne organizacije. Mislim da predsjednik na raspolaganju ima ukupno 70.000 KM, a potpredsjednici 25.000 KM – tvrdi ona.

Savjetnica predsjedavajućeg u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Adaleta Kurtović istakla je kako u formalnom smislu nije imala dodira s isplatom grantova, dok u neformalnom jeste.

Suđenje Vesni Švancer nastavlja se u petak, a optužnicom Tužilaštva TK se tereti da je kao potpredsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamenta FBiH počinila krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela u stjecaju s produženim krivičnim djelom zloupotrebe položaja i ovlasti te krivično djelo prevare.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.