VLADA FBIH

Novalić otjerao Selmana i postavio Semira Fejzića

Nakon što im je plan osujećen, odlučili se za člana NO koji je i direktor poslovnice banke

Selma,Novalić,Fejzić

M. AŠČIĆ

26.10.2018

Semir Fejzić (SDA), novi čelnik Razvojne banke Federacije, kojeg je Vlada FBiH jučer imenovala na ovu poziciju smijenivši dugogodišnjeg direktora i kadra iste te stranke Salku Selmana, mjesecima je kao član Nadzornog odbora banke blokirao rad te institucije, kao i odluke izvršne vlasti. 

 Blokirao rad

Fejzić je uz pomoć članova Nadzornog odbora iz SDA Amira Avdića i Asima Omanića, osuđenika kojeg je prvobitno ova stranka pokušala na sve način progurati na tu poziciju, opstruirao prije pola godine i imenovanje i popunjavanje kompletne uprave banke, kako bi upravljanjem stotinama miliona maraka potpuno ovlada SDA.

No, uprkos tome, premijer Fadil Novalić predložio je jučer Fejzića za v. d. direktora banke, iako je Fejzić, istovremeno, i direktor poslovnice Tuzla te je, ako se zna da je član Nadzornog odbora, bio u sukobu interesa.

Ove dvije funkcije, prema Zakonu o Razvojnoj banci i Zakonu o bankama, bile su nespojive. Ali, kako bi izbjegao da ga Vlada ne potvrdi, Fejzić je netom prije sjednice ponudio ostavku na mjesto člana NO. Upitno je da li je dao otkaz na radnom mjestu direktora poslovnice.

Podobni Fejzić, koji je zamijenio sada nepodobnog Selmana, učestvovao je i u malverzacijama koje se odnose na nezakonito iznošenje tonskih zapisa sa sjednica Nadzornog odbora ove banke, o čemu smo ranije izvještavali.

 Tonski zapisi

Tonski zapisi u vlasništvu su banke i prema Poslovniku o radu i Zakonu o Razvojnoj banci, ne smiju se iznositi ni kopirati. No, osim što su u julu prošle godine odneseni, čak su i presnimljeni na mobilne telefone članova NO Omanića, Avdića i Fejzića. Radi se o članovima NO čije su firme, u kojima su zaposleni ili su rukovodioci, dobile oko 3,6 miliona maraka kredita i u direktnom su sukobu interesa.  

Šta će biti s prekriženim Selmanom 

Nakon ekspresne i iznenadne smjene Selmana, koji važi za jednog od najutjecajnijih kadrova SDA u srednjoj Bosni, pa i FBiH, može se očekivati njegova oštra reakcija.

Da je SDA digla ruke od nekad podobnog Selmana, kojeg je na ovu poziciju direktno predložio Bakir Izetbegović, govori i činjenica da su pojedini ministri iz SDA, kada se glasalo o izvještaju o poslovanju Razvojne banke za 2016. godinu, napustili sjednicu, čime se već tada počelo špekulirati da ga je stranka pustila niz vodu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.