PODMETANJA

Lobi Arslanagića uz pomoć SDA pokrao je "Bosnalijek"

Uz prijetnje istragama i hapšenjima, Nerminu Nikšiću imputira se tobožnja prodaja državnog kapitala u sarajevskoj farmaceutskoj kompaniji, iako je to proveo Fadil Novalić

Arslanagić: Nesagledivi razmjeri kriminala

M. KUKAN

26.10.2018

Istovremeno dok Socijaldemokratska partija BiH predvodi političke pregovore o mogućem sastavljaju skupštinskih većina bez Stranke demokratske akcije, nastavljaju se javne i tajne akcije pokušaja kompromitiranja SDP-ovog lidera Nermina Nikšića, s očitim ciljem da se ucjenama i pritiscima na vlasti sačuva SDA.

Privatni udio  

Indikativno je da se baš ovih dana Nikšiću imputira tobožnja afera „Bosnalijek”, uz prijetnje istragama i hapšenjima. U svemu se podsjeća na dešavanja iz vremena privatizacije „Bosnalijeka” tokom 2012. godine. 

Faksimil Nikšićevog otvorenog pisma dioničarima “Bosnalijeka” od 26. juna 2012. godine u kojem je upozoravao na nepotističko, netransparentno i kriminalno vođenje kompanije

U tom periodu, naime, kompanija „Haden” u nekoliko akvizicija pokupovala je privatni udio od 29,94 posto u “Bosnalijeku”, a koji je bio u vlasništvu različitih investicijskih fondova i malih dioničara.

Međutim, u tekstovima koji se ovih dana plasiraju u režimskim medijima očigledno stavljenim u službu o(p)stanka na vlasti dinastije Bakira Izetbegovića, zaobilazi se istina da je za Nikšićevog mandata prodat privatni udio. Suprotno činjenicama, tvrdi se da je “kompanija iz Sankt Peterburga u junu 2012. godine pozajmila offshore kompaniji “Haden” 22 miliona eura za kupovinu državnih dionica „Bosnalijeka“.

No, činjenica je da je državni kapital u ovoj farmaceutskoj kompaniji prodao Fadil Novalić, SDA-ov federalni premijer, nakon što je tu poziciju preuzeo od Nikšića!

Nije teško u arhivama sa sjednica Vlade FBiH ući u trag odlukama i zaključcima iz 2012. godine, kad je Nikšić, u pokušaju da zaštiti manjinski udio državnog vlasništva u „Bosnalijeku”, pokušao smijeniti tadašnju upravu s Edinom Arslanagićem na čelu, ali je lobi Arslanagića, čvrsto uvezan sa SDA-ovom kriminalnom hobotnicom, bio jači, te se u tome nije uspjelo sve dok „Haden” nije kupio privatni kapital.


Faksimil odluke Novalićeve vlade od 22. septembra 2016. godine nakon koje je 19,25 posto državnog kapitala „Bosnalijeka“ dao za svega 23 miliona KM

Sve ili ništa

S druge strane, državni udio od 19,25 posto ostao je u rukama Vlade FBiH dok na njeno čelo nije došao SDA-ov premijer Fadil Novalić te ga 2016. godine prodao na aukciji, gdje, naravno, nije bilo mogućnosti nikakvoga postavljanja uvjeta budućem suvlasniku o eventualnim obavezama investiranja ili barem zapošljavanja radnika.

Postupak je proveden po principu „sve ili ništa”, a početna cijena dionice iznosila je 14,73 KM. Putem Sarajevske berze 6. oktobra 2016. godine u nadmetanju kupaca, udio Vlade FBiH po cijeni od 15,51 KM po dionici kupila je offshore kompanija „KBC Euro Credit Ltd” s Malte, koja je osnovana 2015. Tako je 19,25 posto državnog kapitala „Bosnalijeka“, odnosno paket od 1.507.724 dionice, Novalić dao za svega 23 miliona KM.

Otac još na optuženičkoj klupi, sin u bijegu 

Lako se prisjetiti i da je jedan od prvih Nikšićevih poteza na početku premijerskog mandata bilo slanje Finansijske policije FBiH u „Bosnalijek”, odnosno revizija i kontrola poslovanja te kompanije, nakon čega su na vidjelo izašli nesagledivi razmjeri kriminala koji je dugogodišnjim vođenjem „Bosnalijeka” napravila porodica Arslanagić.  

Dok je Edin Arslanagić, kao bivši generalni direktor, još na optuženičkoj klupi, njegov sin Amar, bivši direktor Sektora za marketing u toj farmaceutskoj kompaniji, i dalje je u bijegu u Americi i za njim je raspisana potjernica.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.