BIH

Generalnom direktoru GIKIL-a ukinute mjere zabrane

Trenutno se vodi opsežna istraga protiv Gangulija u okviru koje se provode brojna vještačenja

Arhiv

E.Sk

30.10.2018

Općinski sud u Lukavcu ukinuo je ranije izrečene mjere zabrane za Debašiša Gangulija (Debashis Ganguly), generalnog direktora Global Ispat Koksne Industrije Lukavac (GIKIL), protiv kojeg Tužilaštvo TK vodi istragu zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo onečišćenje odluka.

Na ovakvo rješenje Općinskog suda Tužilaštvo TK će, kako je najavljeno, uložiti žalbu.

Poslije posljednje ekološke katastrofe u GIKIL-u Općinski sud Lukavac nije prihvatio prijedlog Tužilaštva TK da se Ganguliju odredi jednomjesečni istražni pritvor, već je donio rješenje i izrekao blaže mjere zabrane koje se ogledaju kroz privremeno oduzimanje putne isprave, odnosno zabrane putovanja uz sedmično javljanje u Policijsku upravu Lukavac.

Tužilaštvo TK je 24. oktobra 2018. godine zatražilo da se prema osumnjičenom produže mjere zabrane, ali je sudija Općinskog suda Lukavac ukinuo mjere zabrane uz obrazloženje da ne postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bijega i da nisu ispunjeni uvjeti za produženje ranije izrečenih mjera zabrane.

- Tužilaštvo TK vodi opsežnu istragu protiv Gangulija u okviru koje se provode brojna vještačenja i analize zagađenja okoliša nakon dva događaja iz maja i avgusta 2018. godine kada je došlo do izlijevanja prvo katrana, a nakon toga i amonijačne vode i drugih opasnih materija u okolini Lukavca i u rijeku Spreču – navodi Admir Arnautović, portparol Tužilaštva TK.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.