SJEDNICE

Većina članova CIK-a odbacuje korištenje popisa iz 1991. kod raspodjele delegatskih mandata

Hrvati smatraju da treba primijeniti popis iz 2013. a Bošnjaci zagovaraju onaj iz 1991. godine

M. Kadrić

S. DEGIRMENDŽIĆ

31.10.2018

12.00

Članovi CIK-a Suad Arnautović i Ahmet Šantić su za primjenu popisa iz 1991. godine, dok su Stjepan Mikić, Novak Božičković, Vlado Rogić i Irena Hadžiabdić za popis iz 2013. 

Službe CIK-a danas su dobile zadatak da izrade više prijedloga u vezi s budućim preraspodjelama mandata u Domu naroda FBiH u skladu s današnjom raspravom članova CIK-a.

Predsjednik CIK-a Branko Petrić izjavio je da, kakva god se odluka donese u ovom slučaju, bit će podložna sudskom preispitivanju.

Podsjetimo, odredba Ustava FBiH glasi: "Konstitutivni narodi i grupa ostali bit će proporcionalno zastupljeni u javnim institucijama u FBiH. Kao ustavni princip, takva proporcionalna zastupljenost će se bazirati na popisu iz 1991. godine, dok se Aneks 7 u potpunosti ne provede."

10.54

U dosadašnjem toku rasprave o načinu primjene člana 10.12 Izbornog zakona članovi CIK-a iskazali su saglasnost da je provedba ove odredbe zakona koja podrazumijeva određivanje broja delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH iz kantonalnih skupština, a proporcionalno posljednjem popisu stanovništva, imperativ za ovu instituciju.

CIK danas neće donijeti konačnu odluku o određivanju broja delegata u Domu naroda, sudeći po dosadašnjem toku rasprave na sjednici Komisije. O tome će se, vjerovatno, odlučivati naredne sedmice.

Vlado Rogić, član CIK-a, kazao je da Komisiji u ovom slučaju "ne daje u ruke prebačen vruć krompir", nego da je ovo "više od vruće tepsije i vrućeg šporeta".

U raspravi se više puta moglo čuti da se posljednjim popisom smatra onaj iz 2013. iako u Ustavu BiH piše da će se broj delegata određivati prema popisu iz 1991., sve dok se ne okonča provedba Aneksa 7, odnosno povratka u BiH. Također, bilo je ocjena da će, kakvu god odluku CIK donese, u oba slučaja ona završiti pred Ustavnim sudom BiH.

Irena Hadžiabdić, članica CIK-a, rekla je da "izbore neko mora završiti", a to je po svojim nadležnostima ova institucija.

Na sjednici je rečeno i da bi rezultati općih izbora mogli biti potvrđeni u ponedjeljak ili utorak.

Otvorena je rasprava i o tome prema kojem popisu će se provoditi član 10.12 Izbornog zakona. Suad Arnautović, član CIK-a, kazao je, uz brojne argumente, da bi za CIK jedini relevantni podaci trebali biti oni iz popisa 1991.

Podatke iz popisa 2013. ocijenio je kao nepotpune te je istakao da ne obuhvataju podatke o dijaspori. Kada bi se primijenio taj popis, on bi bio diskriminatoran.

Arnautović je rekao i da su svi dokumenti CIK-a za protekle opće izbore bili zasnovani na popisu iz 1991. Kazao je i da sva prava izbjeglih osoba proističu iz popisa 1991. i da drugačije samo može odlučiti visoki predstavnik u BiH.

Stjepan Mikić, član CIK-a, iznio je stav da osnov za određivanje broja delegata u Domu naroda PSBiH treba biti popis iz 2013.

Irena Hadžiabdić kazala je da, prema njenom mišljenju, ukoliko bi CIK kao osnov za određivanje broja delegata uzeo popis iz 1991., ne bi imao zakonski osnov da odredi broj delegata.

Član 10.12. obavezuje nas da to uradimo prema posljednjem popisu stanovništva, sviđalo se to meni privatno ili ne - kazala je Hadžiabdić.

Arnautović je rekao i da član 20.16 Izbornog zakona diktira jasnu primjenu popisa iz 1991. godine i da Ustavni sud nije izbrisao tu odredbu te da se ona mora poštovati.


10.00

Počela je djednica Centralne izborne komisije (CIK) BiH u Sarajevu, na kojoj bi trebali razmatrati način raspodjele mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH i to u okviru tačke dnevnog reda, pod nazivom - Primjena člana 10.12 Izbornog zakona BiH. Podsjećamo, na osnovu presude Ustavniog suda BiH u predmetu „Ljubić“, iz ovog člana zakona, brisana je rečenica „Svakom konstitutivnom narodu se daje jedno mjesto u svakom kantonu".

Nema saglasnosti

No, u istom članu ostala je obaveza CIK-u da utvrdi broj delegata iz svakog konstitutivnog naroda i iz reda ostalih, koji se biraju u Dom naroda iz kantonalnih skupština „proporcionalan broju stanovnika kantona prema posljednjem popisu.“

 Kao što nije bilo političke volje da se Izborni zakon BiH uskladi s odlukom Ustavnog suda BiH, tako u CIK-u koji čine po dva člana iz reda sva tri konstitutivna naroda i jedan iz reda ostalih, nema saglasnosti o tome koji popis primijeniti pri dodjeli mandata za taj dom.

Dok članovi Hrvati smatraju da treba onaj iz 2013. oni iz reda bošnjačkog naroda zagovaraju popis iz 1991. godine.

Presudni glasovi

Od preostala tri člana CIK-a, „Avaz“ nezvanično saznaje da će jedan iz reda srpskog naroda, zasigurno podržati stav hrvatskih kolega. U svakom slučaju presudit će po jedan glas drugog člana iz reda srpskog naroda, te članice iz reda ostalih.

U slučaju kada bi CIK prihvatio da se raspodjela vrši po popisu iz 2013. godine, velika je vjerovatnoća da bi žalbe Apelacionom odjelu Suda BiH na takvu odluku pale. Jer, Sud BiH već je potvrdio kao zakonita imenovanja članova općinske izborne administracije po popisu iz 2013. godine.

Konačnu riječ vjerovatno će dati Ustavni sud

Raspodjela mandata u Domu naroda FBiH po popisu iz 2013. isključila bi mogućnost da u taj dom budu birani delegati iz reda bošnjačkog naroda iz Livna, Posavine, Zapadne Hercegovine, dok ne bi bilo Hrvata iz Unsko-sanskog katona, niti Srba iz Goražda i Posavine. Ovakvoj raspodjeli su se i u toku pregovora u vezi Izmjena izbornog zakona BiH protivile sve bošnjačke stranke, tako da bi i na eventualnu odobravajuću odluku Suda BiH, na nju uslijedilo osporovanje pred Ustavnim sudom BiH. Naime, bošnjačke stranke striktno su se zalagale za to da se pri dodjeli mandata primjenjuje popis iz 1991. jer Ustav BiH propisuje da će se taj popis primjenjivati do okončanja Aneksa 7, odnosno procesa povratka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.