IZBORI 2018.

SDP i SBB traže da CIK postupi u skladu s Izbornim zakonom

Socijaldemokratska partija BiH uputila je Apelacionom odjelu Suda BiH žalbu na odluku Centralne izborne komisije

Sa sjednice CIK-a

S.DEGIRMENDŽIĆ

31.10.2018

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH uputila je Apelacionom odjelu Suda BiH žalbu na odluku Centralne izborne komisije (CIK) BiH o dodjeli mandata za Predstavnički dom Parlamenta FBiH.

Iz te stranke ukazali su na kršenje Izbornog zakona BiH te su naveli da je CIK pogrešno utvrdio broj izabranih Srba u Federalni parlament, a da je potom prekršio zakon kada je Miomirki Melank iz Naše stranke dodijelio kompenzacijski mandat, iako ona nije na kompenzacijskoj listi Naše stranke.

Brojne nepravilnosti

Iz SDP-a su ukazali i na to da raspolažu informacijom da je CIK u izabrane poslanike iz reda srpskog naroda ubrojao i Gorana Opsenicu, koji trenutno obnaša dužnost ministra u Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona, iako se on izjašnjava i izjašnjavao se kao Hrvat.

Zbog brojnih drugih nepravilnosti pri dodjeli mandata, SDP je uputio i prijedloge na koji način treba CIK uskladiti svoje odluke s Izbornim zakonom BiH te da se, kako su naveli, neki od tih mandata dodijele kandidatima SDP-a.

Zbog nezakonite dodjele mandata Melank, Apelacionom odjelu Suda BiH žalio se i Savez za bolju budućnost (SBB) BiH, potvrdio je za „Avaz“ Damir Arnaut, potpredsjednik te stranke. On je ukazao na to da je CIK, nakon što je uvidio da Naša stranka na kompenzacijskoj listi nema kandidata iz reda srpskog naroda, bio u obavezi postupiti po jasnoj odredbi člana 10.6 Izbornog zakona, te mandat prenijeti na iduću stranku ili koaliciju koja ima još kandidata iz reda srpskog naroda na svojoj kompenzacijskoj listi.

- Dodjeljujući mandat kandidatkinji s redovne liste Naše stranke, bez sumnje je prekršen Izborni zakon BiH. Štaviše, s obzirom na to da, prema saznanjima SBB-a, druge stranke imaju još kandidata iz reda srpskog naroda na svojim kompenzacijskim listama, a sam SBB ima tri kandidata iz reda srpskog naroda na svojoj kompenzacijskoj listi, ne postoje uvjeti da se nedostajući mandati iz reda srpskog naroda raspodjeljuju s bilo kojih, osim kompenzacijskih listi - istakao je Arnaut.

Faksimil žalbe koju je uputio SBB Sudu BiH

- U žalbi SBB-a navodi se i da, s obzirom na to da CIKBiH u žalbenoj odluci u nekoliko navrata citira isključivo odredbe člana 10.6 (1) i (2) Izbornog zakona BiH, a u potpunosti ignorira postojanje odredbe člana 10.6 (3) tog zakona, proizilazi da se radi ili o ekstremnom primjeru aljkavosti i nemara, gdje CIKBiH uopće nije svjestan da postoji i treći stav člana 10.6 ili o ciljanom ignoriranju tog stava, odnosno svjesnom kršenju Izbornog zakona BiH.


Arnaut: Nemar ili svjesno kršenje Izbornog zakona u CIK-u

Iz CIK-a nisu još odgovorili na upit „Avaza“ o tome, koje stranke su dobile kompenzacijske mandate zbog popune Doma u skladu s Ustavom FBiH, te kako pojašnjavaju dodjelu mandata Miomirki Melank koja se uošte ne nalazi na kompenzacijskoj listi.

Također, pitali smo koje su to ostale stranke dobile kompenzacione mandate zbog popune nedostajućih poslanika iz reda srpskog naroda,ali ni na to pitanje nismo dobili odgovor. Inače, za sada je poznato ko su nosioci tri od četiri mandata iz reda srpskog naroda . Oni su Mira Grgić (SDP), Mile Atlagić (SDP) i Miomirka Melank (NS).

Je li Opsenica uistinu ubrojan u poslanike iz reda srpskog naroda, za sada iz CIK-a ne potvrđuju,ali i ne demantiraju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.