BIH

Andrej Gajić u Madridu predstavio rezultate istraživanja National Geographica u istočnom Jadranu

Andrej Gajić

Al.B

1.11.2018


Bh istraživač morskih pasa, Andrej Gajić, na konferenciji National Geographica u Madridu bio je jedan od predavača koji je prezentirao rezultate istraživanja istočnog Jadrana, a posebno Neumskog zaliva. 

Gajić je od nedavno rukovodilac istraživačkog odjela koji finansira National Geographic i jedan je od samo 30 istraživača ovog društva sa područja Evrope i Afrike, koji su pozvani na konferenciju u Nacionalnom muzeju nauke i tehnologije u glavnom gradu Španije. 

- Naš tim “Shark Tales” radi na istraživanju uticaja različitih oblika zagađenja, kao što su teški metali, mikroplastika, ratni otpad, pesticidi na razvoj bolesti kod ajkula, raža i drugih akvatičnih životinja. Razvili smo jedinstven istraživački pristup baziran na kombinaciji terenskih ekspedicija sa laboratorijskim radom. Tokom rada na terenu nerijetko stupamo u vrlo bliske interakcije sa morskim psima, ražama i mnogim drugim vrstama, te uzimamo širok spektar uzoraka za daljenje analize, ali ne ubijemo životinje – kaže Gajić.

Dodaje da je do sada objavljeno na desetine naučnih radova kojima su obogaćene spoznaje o ovoj grupi životinja, te dat model za očuvanje i zaštitu kritično ugroženih vrsta. Pored ostalog, otkriveno je da ajkule češće obolijevaju nego što se prepostavljalo, a kroz niz studija u laboratorijama diljem Evrope, zaključeno je da morski psi mogu oboljeti od carcinoma i različitih upala koje se mogu dovesti u vezu sa sve većim zagađenjem staništa.

Tokom boravka u Madridu, Gajić je sudjelovao i u stručnom seminaru istraživača National Geographica posvećenom usavršavanju vještina u oblasti javnih govora, fotografije, videa i društvenih medija.

Izostanak podrške iz BiH

Zajedno sa partnerima, Andrejev tim vrši istraživanja u Turskoj, Egiptu, Španiji, Italiji, Francuskoj, Albaniji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, BiH i na Malti. 

- Iako smo se godinama maksimalno trudili da dio istraživanja i značajna ulaganja budu direktno bazirana u BiH - u Neumskom zalivu i jadranskom slivu, naš rad podržalo je samo par institucija. To nije dovoljno, tako da ćemo najvjerovatnije sve što je bilo bazirano u BiH, a primarno su to sva inostrana ulaganja, prebaciti negdje u region – kazao je Gajić, te dodao da su veliki doprinos radu u BiH dali Suvad Lelo, Hajrudin Beširović, Amer Alić i Jasmin Šutković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.