SAZNAJEMO

Za koga i šta Amir Ahmić radi u Hagu?

Ahmić: Je li bivši AID-ovac dobio zadatak

Piše: K. KEŠMER

3.11.2018

Da je bošnjački oficir za vezu s Haškim tribunalom Amir Ahmić ostao bez diplomatskog imuniteta prije nekoliko dana je, kako nezvanično saznajemo, obaviješteno Predsjedništvo BiH i Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Bez odgovora 

Naime, prema našim saznanjima, holandske vlasti su u pismu adresiranom na Bakira Izetbegovića, koji je direktno nadležan za Ahmića, navele da je Ured oficira zatvoren jer je završen i mandat Međunarodnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji.

Holandske vlasti su se na ovaj potez odlučile jer su još u decembru 2017. godine obavijestile Ahmića da ima rok od tri mjeseca da napusti prostorije koje je ova država ustupila za potrebe ovog Ureda, a koje se nalaze u ulici Prins Mauritslaan 4 u Hagu.

Ahmiću je saopćeno i da ostaje bez diplomatskog imuniteta te da o tome obavijesti i svoju matičnu državu Bosnu i Hercegovinu.

Međutim, do toga nikad nije došlo te je Ministarstvo vanjskih poslova Holandije uputilo zvanično pismo. Nejasno je da li je Ahmić, u skladu s procedurama, obavijestio Predsjedništvo BiH ili je, što je najvjerovatnije, obavijestio samo Bakira Izetbegovića, uz čiju je saglasnost i ostao u Hagu.

U kojem svojstvu se Ahmić trenutno nalazi u Holandiji, upitali smo i kabinet Izetbegovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH. Odgovor (još) nismo dobili.

Zanimljivo je da Ahmić, dok boravi u Holandiji, živi u stanu koji mu plaća država BiH. Stan se nalazi u ulici Rederserf na broju 186 u Hagu, a mjesečna kirija iznosi 2.690 eura!

AID i Herenda

Kako smo ranije objavili, prema određenim informacijama, Ahmić je, kao bivši pripadnik bošnjačke tajne službe AID, po nalogu Izetbegovića, u Hagu ostao zbog Nedžada Herende, koji se također nalazi u Holandiji.

Herenda je, također, kao bivši AID-ovac, jedan od ključnih svjedoka u brojnim političkim ubistvima koja su se desila pod pokroviteljstvom bošnjačkog političkog vrha.

Navodno je Ahmić odigrao važnu ulogu u odbijanju holandskih vlasti da isporuče Herendu bh. pravosuđu.

 Prevarom od države naplatio stotine hiljada KM 

Zanimljivo je da je revizorskom kontrolom još 2012. godine, kada je provjeravana dokumentacija o zakupima stanova državnih službenika u inozemstvu, otkriveno da Ahmić ima stan u privatnom vlasništvu.

Ahmić je tada dostavio samo staru dokumentaciju za stan koji mu je plaćala država BiH,a prikrio je da je samo nekoliko mjeseci prije revizorske kontrole kupio stan u Hagu. To ga nije omelo da od države uredno uzima novac za kirije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.