SEVDAH

Noć Bosne i Hercegovine u Njemačkoj

Uz iskrenu radost, u subotu navečer su se predstavili članovi folklornih sekcija Kulturno-umjetničko društvo "Zlatni ljiljani" iz Manhejma i mnogi drugi

Sevdah Frankfurt

Avaz.ba

5.11.2018

U subotu navečer je u gradu Ofenbahu, pored Frankfurta održana tradicionalna peta po redu Noć Bosne i Hercegovine. Svi prisutni gosti nisu krili svoje oduševljenje o još jednoj nezaboravnoj noći. Posebnost ovogodišnje kulturne manifestacije je, da je ovo do sada najveća kulturna manifestacija sa više od 1700 posjetilaca održana u Njemačkoj. 

Poslije uvodne i pozdravne riječi od veoma šarmantnih meoderatora večeri Enisa Beslagića i Azre Mehić, intonirane su himne Republike Njemačke i Bosne i Hercegovine.

Sevdah Frankfurt

U prepunoj sali "Stadthalle Offenbach" gostima se obratio generalni konzul Bosne i Hercegovine u Frankfurtu gospodin Lučiano Kaluža. On je u svom govoru istekao posebnost i značaja ove kulturne manifestacije. Kaluža je ujedno naglasio i pozvao sve zainteresirane subjekte za investiciono ulaganje u privredne projekte u Bosni i Hercegovini.

Poznati bosanskohercegovački dječiji pisac i urednik izdavačke kuće "Bosanska riječ" Šimo Ešić se publici predstavio s nekoliko svojih odabranih djela. Moramo istaknuti da je Šimo Ešić prije nekoliko dana nominiran za nagradu ''Astrid Lindgren Memorial Award'' – najznačajnije svjetsko priznanje za dječiju književnost.

Sevdah Frankfurt

Uz iskrenu radost u subotu navečer su se predstavili članovi folklornih sekcija Kulturno-umjetničko društvo "Zlatni ljiljani" iz Manhejma, Bošnjačko-kulturna zajednica "Behar" i mnogi drugi. 

Bosanskohercegovačka omladina – njih negdje oko 110 igrača na sceni, izveli su "Splet folklornih igara iz centralne Bosne". Organizator i publika posebnu zahvalu upućuju Elvisu Baždareviću za prelijepu pripremljenu i uvježbanu koreografiju. 

''Divanhana'', naš najpoznatiji i najuspješniji bosanskohercegovački sevdah bend koji izvodi tradicionalnu muziku u novim aranžmanima koji su nastali uz utjecaj džez, pop i klasične muzike 20. stoljeća. U programu su članovi benda uz novu članicu benda Šejlu Grgić izvodili prelijepe melodije s čitavog Balkana. Iako je ovo bio njen prvi nastup u dijaspori, Šejla je dobila samo riječi hvale. Na osnovu njenih izvanrednih glasovnih mogućnosti Šejla je prozvana "Nova Tina Turner".


Sevdah Frankfurt

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.