ISTRAGA

Krije li se u mnoštvu DNK profila i ubicin

Muškarac koji je koristio Golf 6 čija je krađa pokušana kada su ubijeni policajci, saslušan kao svjedok

Da li su ubice ostavile DNK tragove

A. ALJIMI

8.11.2018

Istražitelji sarajevske policije i dalje su mobilizirani te pokušavaju dokučiti ko je ubio njihove kolege Adisa Šehovića i Davora Vujinovića u sarajevskom naselju Alipašino Polje. Istraga za sada nema konkretnih rezultata, a u fokusu su i dalje automafijaši. Policajci vrše pritisak na podzemlje, ali za sada niko od privedenih i saslušanih kradljivaca automobila nije progovorio, a bilo ih je više od 80.

Biološki tragovi

Kako nam je otkrio izvor blizak istrazi, bijeli Golf 6 koji su pokušali ukrasti automafijaši kada su naišli policajci je vještačen, a muškarac koji ga je vozio saslušan je kao svjedok.


I Range Rover prevezen na vještačenje. (Foto: J. Alibegović)

Također, nezvanično doznajemo da je on Golf posudio od svog prijatelja iz Hrvatske. Iz vozila su uzeti brisovi s biološkim tragovima da bi se izvukli DNK profili osoba koje su do momenta pokušaja krađe bile unutra. Istovremeno je putem Međunarodne pravne pomoći zatraženo da se od vlasnika Golfa te muških osoba koje su mu bliske uzme uzorak DNK da bi se njihovi profili eliminirali iz istrage.

Kada se eliminiraju DNK profili muškarca koji ga je koristio, vlasnika i njemu bliskih osoba, istražitelji će istragu suziti na ostatak bioloških tragove te se nadaju da bi među njima eventualno mogao biti skriven profil ubice ili pomagača.

Klupko zločina

U međuvremenu je i Range Rover u kojem su uhapšeni Slaven Dakić i Rade Bartula u Rogatici prevezen na vještačenje. Prema riječima našeg policijskog izvora, ako bi se neki DNK profil s Range Rovera poklopio s onim iz Golfa, to bi moglo raspetljati ovo klupko zločina i dovesti do ubica, ali forenzika još nije obavila svoj dio posla.

 Dakić: Nemam veze s ubistvima

Nikakve veze nemam s tim ubistvima i prikrivanjem, kazao je jučer u Općinskom sudu u Sarajevu, u kojem je održano ročište za određivanje pritvora, Slaven Dakić zvani Žućo, koji je uhapšen u Rogatici u ukradenom Range Roveru.

Tužilaštvo KS Dakića sumnjiči za tešku krađu i sprečavanje dokazivanja. Interesantno je da se u sudnici nije pojavio tužilac.

Belma Balijagić-Džuho, Dakićeva advokatica, zatražila je odbijanje prijedloga Tužilaštva.

Branislav Gordić (52) sa Sokoca, koji je uhapšen zbog ukradenih autodijelova, pušten je na slobodu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.