PORUKE Predsjednik SDP-a

Nikšić: Vigemark ne podržava nezakonite odluke CIK-a

NAP
08.11.2018 13:04

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH, kazao je da je današnji sastanak održan na poziv šefa Delegacije EU Lars-Gunara Vigemarka (Gunnar Wigemark). 

Šef Delegacije EU je potvrdio da je već razgovarao i s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem i predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem, javlja Patria. 

- Tema je bila izborni proces i ovo što nam predstoji. Mi smo još jednom iskazali svoje nezadovoljstvo činjenicom da je ovaj izborni proces bio u potpunosti kompromitiran, ponudili čak i određene dokaze. Imali smo priliku čuti i od njih da su i oni evidentirali niz nepravilnosti, vidjeli i utvrdili.

U narednom periodu treba raditi na izmjenama Izbornog zakona da bi se te nezakonitosti i nepravilnosti svele na minimalne mjere.

Pričali smo i o ovome što se dešava u kantonima, reformskoj agendi i o onome što bi mogla proizvesti odluka Centralne izborne komisije. Svako je iznio svoje stavove. I u Evropskoj komisiji shvataju da bez pravog plana, bez pravljenja budućih vlada na konkretnom programu samo na osnovu broja ruku u parlamentima samo ćemo se naredne četiri godine valjati u onome što smo imali prethodne četiri godine - rekao je Nikšić nakon sastanka.

Dodao je da se u CIK-u „kriju iza Evropske komisije i OSCE-a kod donošenja odluka da se ponovo ne broje glasovi, odnosno da se ne ponavlja brojanje na pojedinim biračkim mjestima“.

- Tvrde da to nije njihov stav, već da podržavaju CIK kao instituciju da rade, ali da njihova podrška ne znači da CIK može raditi protuzakonito kao što radi u posljednje vrijeme kad je u pitanju popuna Predstavničkog doma i ove odluke koju imaju namjeru donijeti – kazao je Nikšić.

Postoje četiri glasa u CIK-u, smatra predsjednik SDP-a, da se donese odluka o korištenju popisa iz 2013. godine kod popune Doma naroda Parlamenta FBiH.

- To je i protuustavno i protuzakonito i tu će SDP tražiti svaku moguću zaštitu. CIK mora biti svjestan težine svojih odluka i da će neki organi u konačnici ispitivati njihovo ponašanje i te odluke – kazao je Nikšić.

Predsjednik SDP-a BiH je istakao da i Vigemark smatra da CIK ne može raditi protuzakonito i protuustavno.    

NA VRH