SARAJEVO

Izetbegović Čavaljugu želi zamijeniti Kapurom?!

U junu prošle godine s čelne pozicije smijenjena Almira Hadžović-Džuvo, a u novembru Amela Kulenović, koja je prije sedam dana umrla

A. NUHANOVIĆ – S. KURT

8.11.2018

Medicinski fakultet Univerziteta u Sarajevu (UNSA) uskoro bi mogao treći put za godinu dana ostati bez dekanese.

Pritisci i mobing

Lani su s čela fakulteta otišle dvije dekanese. Najprije je u junu smijenjena Almira Hadžović-Džuvo, a u novembru Amela Kulenović, koja je prije sedam dana umrla. Obje su s Medicine otišle zbog, kako su kazale u više navrata, pritiska i mobinga direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović, kojoj je cilj po svaku cijenu ovladati ovim fakultetom.

Sličan scenarij mogao bi se desiti uskoro, tvrdi izvor „Dnevnog avaza“, a za mjesto aktuelne dekanese Semre Čavaljuge već je spreman novi kandidat, Eldan Kapur, prodekan za nastavu na Medicinskom fakultetu.

Inače, nezadovoljstvo dekanesinim radom izrazio je jučer i rektor UNSA-e Rifat Škrijelj, koji je od nje traži da postupi po odluci Upravnog odbora (UO) UNSA-e i kantonalne prosvjetne inspekcije te da prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića vrati na katedru.

- U utorak, dan prije nego što će isteći rok koji je dekanesi dat da vrati dr. Gavrankapetanovića, dobio sam od Čavaljuge pismo u kojem ponovo traži instrukcije od rektora i UO kako da Gavrankapetanovića vrati na radno mjesto. Dekanesa Čavaljuga samo administrativno-birokratski odgađa obavezu da ispoštuje odluku UO UNSA-e. Budući da sam ja na putu, za mog odsustva će pravni tim UNSA-e pripremiti jedan akt, zajedno s instrukcijama, koji će joj u četvrtak uputiti i zatražiti da bez odgađanja provede tu odluku – rekao je Škrijelj jučer u izjavi za medije.

No, naredba direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović je jasna. Medicinski fakultet i dalje mora biti pod njenom kontrolom.

Brojni skandali

Da je Kapur igrač s rezervne Sebijine klupe, potvrđuje i da je upravo on na sjednici Nastavno-naučnog vijeća (NNV) fakulteta na kojoj je smijenjena Hadžović-Džuvo, bio muštulugdžija koji je pozvao direktoricu KCUS-a.

No, naš izvori tvrde da Kapurovim imenovanjem problemi, pritisci i mobing na Medicinskom fakultetu neće biti zaustavljeni. Navodi da ovu visokoškolsku ustanovu, koju više od godinu potresaju skandali i afere, treba preuzeti neko ko je nezavisan.

 Upravi Medicinskog fakulteta poslali smo upit kada će dr. Ismet Gavrankapetanović biti vraćen na katedru. Do zaključenja ovog izdanja „Avaza“ odgovor nismo dobili 

Sebijina vojska koja ruši Ismeta 

Kako „Avaz“ saznaje, povratak prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića na Medicinski fakultet bio je predmet ovosedmičnog sastanka kojem su prisustvovali ministar za obrazovanje, nauku i mlade Elvir Kazazović, Sifet Kukuruz, Enra Suljić, Semra Čavaljuga, Berina Smajlović i Suvad Konaković.

 Inspekcija sprema prekršajni nalog

Kako nam je potvrđeno, prosvjetni inspektor za visoko obrazovanje Uprave za inspekcijske poslove KS obavio je prekjučer novi nadzor na Medicini, a povodom kontrole izvršenja rješenja izdatog 19. oktobra, kada je dat rok od pet dana da dr. Gavrankapetanović bude vraćen na katedru.

- Prilikom vršenja kontrolnog inspekcijskog nadzora inspektor je utvrdio da Medicinski fakultet u ostavljenom roku nije postupio u skladu s navedenim rješenjem, kao ni po rješenju UO UNSA-e od 7.septembra. S obzirom na to da je počinjen prekršaj iz člana 172. Stav 1. Zakona o visokom obrazovanju, u daljnjem postupanju bit će izdat prekršajni nalog - potvrđeno je za „Avaz“.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.