KRIZA

Niko ne zna koliko je migranata u BiH

Iz Operativnog štaba, u čijem radu učestvuje i Dragan Mektić, kažu da se trenutno u BiH nalazi 2.500 migranata i da ih je sve manje u našoj zemlji

Migranti konstantno ulaze u BiH. Arhiva

Piše: E. Trako

10.11.2018

Vijeće ministara BiH, Služba za poslove sa strancima, ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Unsko–sanskog kantona, Granična policija BiH i prvi čovjek ministarstva sigurnosti BiH Dragan Mektić raspolažu različitim informacijama o trenutnom broju migranata u našoj zemlji.

Stalno povećavanje

Istina, kantonalni MUP-ovi i ne moraju imati informaciju o situaciji u cijeloj BiH, ali nije rijedak slučaj da u javnost istupaju saopćenjima o broju migranata. Veći je problem što su dijametralno različiti podaci Operativnog štaba za pitanja migracija u BiH, u čijem radu učestvuju i Služba za poslove sa strancima i Granična policija BiH, od onih koje u javnost iznosi Mijo Krešić, zamjenik ministra sigurnosti BiH.

Iz Operativnog štaba, u čijem radu učestvuje i Dragan Mektić, kažu da se trenutno u BiH nalazi 2.500 migranata i da ih je sve manje u našoj zemlji. S druge strane, Mijo Krešić je kazao da je u oktobru u BiH registrirano rekordnih 5.000 ilegalnih migranata, a od početka godine je u BiH ušlo njih 22.000! Dodao je da se njihov broj stalno povećava.

- Od 22.000 ilegalnih migranata njih između 15.000 i 17.000 odavno je napustilo BiH i preko Hrvatske ušlo u zemlje EU - rekao je Krešić.

Prema ranijim podacima, to znači da u BiH boravi od pet do sedam hiljada migranata, što je znatno više od podataka kojim barata Operativni štab.

I dok ministar u klin, njegov zamjenik u ploču, graničari su do 8. novembra uspjeli spriječiti 14.126 ilegalnih prelazaka u našu zemlju.

- Dakle, 14.126 ilegalnih prelazaka su spriječili službenici Granične policije BiH. Mi i ne baratamo brojem u BiH, jer je to nadležnost Službe za poslove sa strancima – kazala je kratko Sanela Dujković, portparol Granične policije BiH.


Mektić: Na čelu Operativnog štaba. Arhiva

Krešić: U BiH boravi između pet i sedam hiljada migranata. Arhiva

Ujić: IOM ima iste podatke. Arhiva

Isti podaci

Iz Službe za poslove sa strancima kažu da su podaci koje u javnost iznosi Operativni štab tačni. Slobodan Ujić, direktor, smatra da nema potrebe i na operativnim podacima prikupljati političke poene.

- Vidite, u Operativnom štabu su svi kojih se migracije tiču. Od direktora IOM-a koji migrantima dijele obroke i oni imaju iste podatke. Meni je bilo jasno kada su se neki igrali s tim brojevima u vrijeme predizborne kampanje, ali mi nije jasno zašto se to danas radi – kaže Ujić.

Krešić: U julu su govorili da je migrantska kriza iza nas

S druge strane, Mijo Krešić, zamjenik ministra sigurnosti BiH, kaže da stoji iza podataka koje je iznio.

- Niko ne zna tačan broj, on se mijenja svakodnevno. Prema slobodnoj procjeni, držim da ih ima oko 5.000 i u nekom trenutku može biti manje ili više. Ali ne znam zašto neko bježi od broja migranata. Niko nije kriv za taj broj, migranti ulaze, sviđalo se to nekom ili ne – kazao je Krešić.

Uz to, on podsjeća na izjave ministra Mektića iz jula ove godine kada je govorio da je migrantska kriza iza nas.

Vijeće ministara: Do 4. novembra prijavljena 21.163 migranta

Vijeće ministara BiH saopćilo je da su u Službi za poslove sa strancima od 1. januara do 4. novembra ove godine prijavljena 21.163 nezakonita migranta, namjeru za azil izrazilo je njih 19.986, ali su zahtjev podnijelo svega 1.314 migranata.

Najviše migranata došlo je iz Pakistana, 6.910, Irana 3.373, Sirije 2.529, Afganistana 2.431, Iraka 1.874 i Libije 760.

Broj migranata koji svakodnevno ulaze u BiH preko ilegalnih graničnih prijelaza niko u državi ne zna.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.