POLITIKA

Dodik nakon sastanka: Dogovorili smo koaliciju s HDZ-om na svim nivoima, čekamo predstavnike Bošnjaka

To što nije izabran član Predsjedništva iz HDZ-a, nas ne sprečava da na svim drugim nivoima vlasti budemo u koaliciji s HDZ-om

Čović i Dodik na konferenciji za medije. S. Saletović

K. KEŠMER

12.11.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+9

U Istočnom Sarajevu završen je sastanak delegacija SNSD-a i HDZ-a.

Stranačke delegacije na ovim razgovorima predvodili su lideri SNSD-a Milorad Dodik i HDZ-a Dragan Čović.

Sastanku su prisustvovali i Željka Cvijanović, Zoran Tegeltija, Sredoje Nović, Nebojša Radmanović, Borjana Krišto, Marinko Čavara, Vjekoslav Bevanda.

Legitimni predstavnici

Sastanak je počeo u 12 sati u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

Kako su Dodik i Čović kazali nakon sastanka, razgovarali su o tome na koji način će se saradnja dviju stranaka odvijati u budućnosti kada je u pitanju implementacija izbornih rezultata.

Istaknuto je da SNSD i HDZ imaju dugogodišnju saradnju.

- To što nije izabran član Predsjedništva iz HDZ-a, nas ne sprečava da na svim drugim nivoima vlasti budemo u koaliciji s HDZ-om kao legitimnim predstavnikom hrvatskog naroda. Naravno, ta vlast bit će uspostavljena na svim nivoima do nivoa kantona - rekao je Dodik.

Na sastanku su dogovorili da provode politiku koja će BiH što prije omogućiti dobivanje kandidatskog statusa, ali i jačanje suvereniteta BiH kroz ukidanje funkcije visokog predstavnika.

- Želimo da naša saradnja bude za napredak na svim nivoima pa i na nivou BiH - rekao je Dodik.

Dodao je da su razgovarali o realizaciji konstitutivnosti Srba u kantonima u kojima oni to nisu.

Kazao je da je SNSD zainteresiran za adekvatan broj Srba u Domu naroda FBiH.

- Nećemo dozvoliti da ovaj put Dom naroda bude bez 17 predstavnika srpskog naroda, kako je to propisano - rekao je nakon sastanka Dodik.

Također, kazao je da je informirao HDZ da će za sedam dana pristupiti formiranju organa na nivou entiteta RS.

- Vjerujemo da Vlada RS može biti formirana već do kraja ovog mjeseca ili prvih dana idućeg mjeseca. Na nivou RS ukazuje se potreba za dobrom saradnjom SNSD-a i HDZ-a. Naša saradnja odvijat će se na nivou Vijeća naroda i, naravno, na nivou Vlade RS (HDZ će dobiti jednog člana Vlade RS, a svoj kapacitet u Vladi FBiH će prepustiti SNSD-u) - kazao je Dodik. 

Kako je potcrtao, HDZ i SNSD se nisu dogovarali ništa "protiv nekog trećeg" dodajući da oni pozivaju i treće partnere da sjednu za sto i pregovaraju.

- Tražimo dogovor i reprezentativnost kod Bošnjaka. To Srbi i Hrvati danas imaju. Mi nećemo utjecati na to ko će biti ti predstavnici, a pozivamo ih da se što prije pojave, pa da zajedno krenemo u ono za šta se oni zalažu, a to je uspješnija i bolja BiH - rekao je Dodik. 

Bošnjačka elita

Istakao je da s HDZ-om imaju zajedničku politiku i da im nije bitno ko će biti njihov partner u vlasti.

- Nema napretka bez ravnopravne predstave. Ko ovdje želi pristati da bude majoriziran. Ja ne pristajem da budu majorizirani Bošnjaci, isto kao što ne pristajem da budu majorizirani Hrvati, a naročito ne pristajem da budu majorizirani Srbi. To je sve u namjeri da Bosna bude bolje. Mora se odustati od priče skrivanja iza stranaca. Najveća politička odgovornost u današnjoj BiH je na bošnjačkoj političkoj eliti. Ta politika mora voditi računa da u BiH moraju biti zadovoljni i ostala dva konstitutivna naroda. Nemojte da prave grešku kakvu je napravila Srbija u bivšoj Jugoslaviji - kazao je Dodik.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović naveo je kako sa bošnjačkim strankama još nije bilo razgovora sa nivou rukovodstva stranaka, kako je to slučaj sa današnjim sastankom delegacija SNSD-a i HDZ-a BiH.

- Siguran sam da ćemo narednih dana razgovarati sa predstavnicima bošnjačkih stranaka, ne samo sa SDA, nego i sa drugima, a onda ćemo se konsultovati za naredne korake - istakao je Čović. 

Rekao je da je želja HDZ-a da se saradnja sa SNSD-om i dalje nastavi. On je kazao da postoji saglasnost na putu BiH ka Evropskoj uniji.

Dodao je da ključno pitanje u agendi treba biti pitanje Izbornog zakona BiH.

- Ići ćemo zajedno u izgradnju politika. S druge strane, pokušat ćemo riješiti pitanja poput konstitutivnosti naroda u kantonima. Taj je posao više tehničke nego pravne prirode - kazao je Čović.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.