RESORI Sastav za sada na nivou špekulacija

Ko šta dobiva u novoj Vladi RS: Đokiću i Paviću manje ministara, Stevandiću, Petroviću i Čaviću po jedan resor

Sve glasnije se priča da će socijalisti i DNS u naredne četiri godine dobiti manje resora nego što su imali u proteklom mandatu, u korist novih stranaka koje ulaze u vlast

Srpskainfo
13.11.2018 13:00

Pavić, Dodik i Đokić

Foto: Siniša Pašalić

Sastav nove Vlade Republike Srpske za sada je na nivou špekulacija, ali se u političkim krugovima sve glasnije priča da će socijalisti i DNS u naredne četiri godine dobiti manje resora nego što su imali u proteklom mandatu, u korist novih stranaka koje ulaze u vlast.

Prema svemu sudeći, SP će s četiri pasti na dva ministarstva, a u igri za ministre su Zdenka Gojković i novi poslanik u NSRS Goran Selak. Moguće je da će im gubitak pozicija u vlasti RS biti nadomješten foteljama na nivou BiH.

Istovremeno, DNS, nakon unutarstranačkih problema i smjena pojedinaca iz te partije pod optužbom da su na izborima radili za opoziciju, teško da može da zadrži tri resora. 

Prema svemu sudeći, prosvjetu i kulturu su trajno izgubili smjenom Daneta Maleševića, a glasno se priča da su velike šanse da aktuleni v. d. ministra u tom resoru Alen Šeranić (SNSD) bude imenovan za ministra. Od kadrova SNSD-a među sigurnijima su još i Srebrenka Golić, Dragan Lukač i Anton Kasipović.

  • Alen Šeranić
    Alen Šeranić Foto: (Siniša Pašalić)

Budući da će Zoran Tegeltija vjerovatno na čelo Vijeća ministara BiH, izvjesno je da će SNSD morati naći drugo ime umjesto njega, a spominju se izvršni direktor za ekonomsko-finanijske poslove ERS Darko Milunović, kao i neki od bivših ministara finansija RS.

Imajući u vidu da se paralelno s personalnim sastavom Vlade najavljuje i njena reorganizacija u vidu gašenja nekih resora, odnosno razdvajanja određenih ministarstava na dva, vrlo je teško u ovom trenutku pratiti šta bi kome moglo pripasti. Naši izbori tvrde da će se mnogo više znati u srijedu, za kada je zakazan sastanak predsjednika Narodne skupštine Nedeljka Čubrilovića sa šefovima parlamentarnih stranaka o pripremi prve sjednice novog saziva parlamenta.

– Tada će se znati ko s koliko poslanika raspolaže, kako stvari stoje u DNS-u, hoće li SDS imati jedinstven klub poslanika ili će se možda prijaviti dva. Nakon toga će početi zvanični sastanci i pregovori o formiranju skupštinske većine i Vlade. Više informacija treba očekivati u periodu između 14. i 18. novembra – tvrdi  sagovornik portala Srpskainfo.

U novu vladu trebao bi ući i dio SDS iz Doboja, okupljen oko Obrena Petrovića. Kako kažu izvori Srpskainfo, najvjerovatnije će nova ministrica biti Nina Bukejlović, koja zbog peripetija oko nacionalnog izjašnjavanja nije uspjela da se domogne poslaničkog mandata u NSRS.
  • Nina Bukejlović
    Nina Bukejlović

Kada je riječ o NDP-u, koga je lider SNSD-a Milorad Dodik već najavio kao dio nove vlade, najvjerovatnije lider te stranke Dragan Čavić neće biti novi ministar, nego će u Vladu poslati nekoga od svojih saradnika. Druga opcija je da NDP pripadne mjesto direktora „Puteva Srpske“, jer se očekuje smjena ili ostavka Nenada Nešića iz DNS-a, koji je osvojio mandat u Predstavničkom domu BiH.

U svim ovim kombinacijama, osim stranačkih apetita, treba zadovoljiti i ustavnu obavezu da pet ministara treba da budu Bošnjaci, a tri Hrvati.

Trgovina i turizam za US

U idućem mandatu izvršne vlasti ministra bi trebalo da ima i Ujedinjena Srpska Nenada Stevandića. Velike su šanse da ovoj stranci pripadne Ministarstvo trgovine i turizma RS koje sada vodi socijalista Predrag Gluhaković.

Također, očekuje se da u Vladi ostane i HDZ BiH. Samo je pitanje na kojoj poziciji, jer se očekuje gašenje Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica koje vodi njihov ministar Davor Čordaš.

NA VRH