SMATRAJU GA NEZAKONITIM

Članovi CIK BiH iz RS odbili Dodikov ultimatum

Vlada RS je usvojila zaključak kojim se od članova CIK-a, koji su iz manjeg bh. entiteta, traži da podnesu ostavke

CIK BiH. CIK BiH

N. H.

8.4.2024

Članica Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Vanja Bjelica-Prutina saopćila je da CIK nije zaprimio zaključak Vlade RS, kojim se pozivaju svi članovi organa za provođenje izbora iz RS, da podnesu ostavke na dužnost. 

- Navedeni zaključak se od različitih nosilaca izvršnih funkcija u medijima različito interpretira, na način da neki ukazuju da se isti odnosi i na članove Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, dok drugi ističu da je isti upućen isključivo članovima gradske i opštinske izborne administracije. Zbog navedenog, u vezi s upitom za moje postupanje, ukazujem da su prava i obaveze člana Centralne izborne komisije BiH, propisani Izbornim zakonom BiH, te da kao takva ne mogu biti predmet ograničavanja ili ukidanja, pa ni zahtijevanja ostavke od vlade bilo kojeg eniteta - poručila je Vanja Bjelica – Prutina.

Istakla je da takav zahtjev, u pravnom smislu, smatra nezakonitim, a u političkom svojevrsnim pritiskom na nezavisan i nepristrasan rad CIK-a BiH. 

- Uvažavajući princip vladavine prava, te obavezu nepristrasnog i apolitičnog djelovanja, kategorično odbacujem svaki pokušaj uplitanja u moj rad, kao i svaku vrstu političkog pritiska -  zaključila je Bjelica-Prutina.

Podsjećamo, Vlada RS je usvojila zaključak kojim se od članova CIK-a, koji su iz manjeg bh. entiteta, traži da podnesu ostavke. 

Ovaj zahtjev je upućen nakon što je visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) donio tehničke izmjene Izbornog zakona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.