SARAJEVO

Nikšić: SDP nastavlja s formiranjem multietničkog bh. bloka

Tema sastanka bila je implementacija izbornih rezultata općih izbora, kao i formiranje vlasti na svim nivoima

Nikšić na sastanku: Izborni proces je kompromitiran. Pres-služba SDP

Avaz.ba

13.11.2018

Nermin Nikšić, predsjednik Socijaldemokratske partije BiH, i Saša Magazinović, predsjednik Glavnog odbora SDP-a BiH, održali su sastanak sa Suzan Falatko (Susan), direktoricom Ureda za južnu i centralnu Evropu u Stejt departmentu, i Elen Džermejn (Ellen Germain), zamjenicom šefa Misije Ambasade SAD u BiH.

Tema sastanka bila je implementacija izbornih rezultata općih izbora, kao i formiranje vlasti na svim nivoima.

- Izborni proces ove godine bio je teško kompromitiran, čime je Centralna izborna komisija BiH pala na testu organizacije ovogodišnjih izbora. To se pogotovo odnosi na nepravilnosti uočene u procesu izbora kandidata SDP-a za člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

Također, na ovogodišnjim izborima zabilježen je zabrinjavajući utjecaj dijela međunarodne zajednice na izborni proces, posebno u dijelu ponovnog brojanja glasova, uprkos konkretnim žalbama na pojedine slučajeve, kako od SDP-a tako i od drugih stranaka.

Situaciju je dodatno zakomplicirala i odluka CIK-a o popuni Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, što predstavlja kritičnu tačku koja može značiti smrtnu presudu multietničkoj BiH - naveo je Nikšić, koji se na sastanku osvrnuo i na proces formiranja vlasti nakon izbora.

Kako je kazao Nikšić, SDP će proces formiranja vlasti zasnivati na konkretnim mjerama i programima.

- Smatramo da vlast trebaju formirati stranke koje su relativni pobjednici izbora. Što se tiče SDP-a, proces formiranja vlasti mora biti zasnovan na konkretnim mjerama, rješenjima i programima, prije nego se priča o bilo kakvoj raspodjeli pozicija u vlasti.

Upravo na tim osnovama, SDP vodi pregovore o formiranju vlasti u pojedinim kantonima. Takvi pregovori nam daju nadu u pojavu nove političke paradigme, čiji prioritet će jedino biti boljitak za sve građane BiH - rekao je Nikšić i zaključio kako SDP nastavlja s formiranjem multietničkog bosanskohercegovačkog bloka, saopćeno je iz pres-centra SDP-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.