OTKRIVAMO

Ko je u Parlamentu FBiH zatražio "bijeli hljeb"

Propisano da plaću po isteku mandata primaju godinu dana, ili dok se ne zaposle ili odu u penziju, a u ovom slučaju riječ o oko 3.000 KM mjesečno

Parlamentarci koji su zatražili "bijeli hljeb"

Piše: M. RENER SMAJOVIĆ

15.11.2018

Slavica Josipović - Avaz
Rasim Omerović - Avaz
Radoslav Luburić - Avaz
Oliver Radoš - Avaz
Midhat Karović - Avaz
+12

Zahtjev da godinu dana nakon isteka mandata primaju plaću dok sjede u kući, već je podnijelo 17 federalnih poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

SDA i HDZ   

Prema podacima koje je naš list dobio u Parlamentu FBiH, najviše takvih poslanika je iz HDZ-a BiH i SDA.

Zahtjeve su podnijeli Oliver Radoš, Radoslav Luburić, Marin Barbarić, Blaž Župarić, Boris Barun, Darijana Katić i Jozo Bagarić iz HDZ-a BiH. Iz SDA je riječ o Rasimu Omeroviću, Emini Kahriman, Dževadu Agiću i Almiri Ćosić-Avdić. Bijeli hljeb žele i Zdravko Kuzman (HDZ 1990), Amra Haračić i Jasmin Kadić, koji su ove godine prešli iz DF-a u SDP, Midhat Karović (DF), Slavica Josipović (HNS) te Alma Arnaut (BPS).

No, u Parlamentu FBiH kažu da je ovo tek početak te očekuju još više zahtjeva nakon konstituirajuće sjednice Predstavničkog doma, o kojoj se još ne govori.

- O zahtjevima će odlučivati nova Administrativna komisija – dodaju u Parlamentu.

Kada je riječ o delegatima Doma naroda, za sada niko nije zatražio naknadu plaće po isteku funkcije, jer je, kako su pojasnili u ovom domu, rano za to.

Propisano je da plaću po isteku mandata primaju godinu dana, ili dok se ne zaposle ili odu u penziju. U ovom slučaju riječ je o oko 3.000 KM, pa bi po osnovu „bijelog hljeba“ jedan poslanik za godinu nerada inkasirao 36.000 KM.

Nisu zaslužili

S druge strane, mnogi radnici godinama sanjaju isplatu svojih zarađenih plaća, daleko nižih od parlamentarnih. Jedan od njih je Jasmin Arifić, bivši radnik „Hidrogradnje“.

- Meni se duguju 34 plaće. Posljednju sam dobio 2014. godine. Plaća mi je u prosjeku bila 450 KM. Ali, ne bih imao obraza da primam nešto što ne zarađujem – prokomentirao je Arifić


Arifić: Ne bi imao obraza da primim nešto što nisam zaradio

Nema volje za izmjenama Zakona

Privilegiju da sjede u kući i na teret budžeta primaju plaću zapravo i imaju samo parlamentarci i ministri, što im je omogućio Zakon o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH.  

Nasir Beganović, šef Kluba poslanika SBB-a, podsjetio je da su još 2015. godine predložili izmjene zakona kojim se ukida „bijeli hljeb“ i koje bi značile milione KM ušteda.


Beganović: SDA i HDZ nisu imali volje za promjenom zakona. Arhiv

- Žao mi je što nije bilo dovoljno političke volje, prvenstveno SDA i HDZ-a BiH, da izmjene zakona budu usvojene. One nikad nisu stavljene na dnevni red – rekao je jučer Beganović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.