ISTRAŽUJEMO Kompliciran bh. sistem zadaje glavobolje vlasnicima oružja

BiH ima 12 zakona o posjedovanju oružja!

Na području RS, vlasnici oružja s područja FBiH i ako imaju uredne dozvole, suočavaju se s opasnošću hapšenja

E. TRAKO

Lovci imaju problema kada love u RS


Vlasnici oružja iz FBiH u slučaju da se nađu na području Republike Srpske, i ako imaju urednu dokumentaciju i oružane listove te prijavu municije, suočavaju se s opasnošću hapšenja i privođenja na saslušanje u neku od policijskih stanica na području tog entiteta.

Takvo iskustvo imao je Sarajlija (identitet poznat redakciji) koji je za naš list prepričao kako je prije tri dana imao neugodnost, prolazeći kroz Banju Luku, te noseći pištolj s dozvolom.

Bez kazne

- Posjedujem taj pištolj godinama. U RS me je zaustavila policija. Kazali su da se radi o rutinskoj kontroli te me upitali imam li neko oružje kod sebe. Odmah sam im pokazao i oružani list, ali rekli su mi da moram s njima poći u policijsku stanicu. Bili su ljubazni – kaže ovaj Sarajlija.

Dodaje da su mu spominjali i kaznu, međutim, nakon dvosatnog objašnjavanja uspio je proći nekažnjeno.

- Pitam se hoće li se ovo ponavljati. Kada, primjerice, idem u Goražde i prolazim kroz RS. Znači, mogu da me zaustave i odvedu u stanicu da bi utvrdili da li posjedujem sve potrebne dozvole za oružje - pita se on.

Pokušavajući saznati odgovore, naš list došao je do saznanja da u BiH postoji čak 12 zakona o nabavci i nošenju oružja i municije! Svaki kanton u Federaciji BiH ima svoj zakon koji nisu ujednačeni, a Republika Srpska ima svoje propise kao i Brčko Distrikt.

U Zeničko - dobojskom nije potrebna dozvola za kupovinu municije i može se kupiti bez problema dok je u Kantonu Sarajevo prilikom kupovine municije nepohodno je priložiti oružani list. Ni u Srednjobosanskom kantonu također nije moguće kupiti municiju bez dozvole za držanje i nošenje oružja.

Predsjednik skupštine lovačkog društva „Srndać“ iz Visokog Jasmin Dlakić učestovao je u donošenju Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije u ZDK.

Veliki problem

- Prema tim različitim propisima, lovačko naoružanje može se prenositi iz kantona u kanton s oružanim listovima koji se izdaju, dok su u RS su drugačije odredbe. Redovno idem u RS u lov i nosim svoje naoružanje Skrenuta mi je pažnja da može biti problema zato što je njihov propis drugačiji kada se radi o izdavanju oružanih listova. Nama u FBiH se izdaje odobrenje za držanje i nošenje naoružanja, a u RS dozvola za držanje naoružanja. Ako ne piše i nošenje onda možeš imati oružje, ali ga ne smiješ nositi sa sobom. Ne znam zašto se ne napravi državni zakon - kaže Dlakić.

Muhamed Hodžić, predsjednik Saveza lovačkih organizacija u BiH, kaže za „Dnevni avaz“ da je u ime Saveza poslao dopis MUP-u RS kojim traži da mu se konkretno objašnjenje procedura o nošenju oružja u tom entitetu kako bi lovci bili upoznati s pravilima i kako ne bi plaćali kazne.

- Dobio sam odgovor da oružje mora biti u futroli, da ne smije biti spremno za upotrebu, zatvarač mora biti izvučen iz puške i municija mora biti odvojena od puške. Isto je pravilo i za lovce iz Republike Srpske koji dolaze u Federaciju da love. Nepostojanje jedinstvenog zakona je veliki problem - kaže Hodžić.

Policajci „hvataju na cake“

Brojne razlike u zakonima u naoružanju i nošenju oružja, kako kažu naši sagovornici, često koriste i policajci u oba entiteta.

- Zateknu ljude u lovu i „prosipaju“ im nekakve odredbe koje su zaista važeće za to područje. Onda se ljudima prijeti drakonskim kaznama kako bi se čuvarima reda dalo na kafu. To je vrlo česta slika u našoj državi - kažu sagovornici „Avaza“.

 

Više o temi Oružje

NA VRH

Podijeli članak na