SARAJEVO

Znanje kojim raspolažu farmaceuti je ogromno, samo ga treba iskoristiti

Dijabetes, jedno od vodećih hroničnih oboljenja svih dobnih grupa, u fokusu simpozija

Sarajevo: U FBiH od dijabetesa boluje više od 166.000 osoba (Foto: A. Durgut)

Piše: Avaz.ba

19.11.2018

Dijabetes, jedno od vodećih hroničnih oboljenja svih dobnih grupa, u fokusu je 11. simpozija magistara farmacije Federacije Bosne i Hercegovine koji je održan u Sarajevu proteklog vikenda.  

Pandemijske razmjere dijabetesa bilježe se na globalnom nivou, ali i u Bosni i Hercegovini. Prema procjeni Internacionalne dijabetičke federacije IDF (International Diabetes Federation), u svijetu je u 2011. godini od dijabetesa bolovalo oko 366 miliona ljudi, a do 2030. godine taj broj bi mogao porasti na 552 miliona ukoliko se takav trend nastavi.

Rana intervencija

Prema tom izvoru, u FBiH od dijabetesa boluje više od 166.000 osoba. Prevalenca diabetes mellitusa u stalnom je porastu u cijelom svijetu, iako je dijabetes tip 2 (oko 90 posto slučajeva) oboljenje koje se može prevenirati.

Simpozij organizirala Komora magistara farmacije FBiH

Nadalje se procjenjuje da polovina osoba koje već imaju dijabetes (uglavnom tip 2) toga nije svjesna, a među već dijagnosticiranim pacijentima koji primaju terapiju kod oko jedne polovine se ne postiže adekvatna kontrola bolesti.

Kako je istaknuto na Simpoziju, izostanak rane intervencije, kao i postizanja željenih terapijskih ishoda rezultiraju značajno većim rizikom razvoja višestrukih komplikacija dijabetesa u cijelom toku bolesti. Komplikacije dijabetesa nameću ogromna opterećenja oboljelima, njihovim porodicama i cjelokupnom društvu.

Simpozij, koji je organizirala Komora magistara farmacije FBiH, okupio je farmaceute, farmaceutske tehničare i druge zdravstvene radnike, a zvanično ga je otvorio direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar.

- Dijabetes posljednjih godina uveliko opterećuje zdravstvene sustave razvijenih zemalja. Primjetan je povećan broj oboljelih, rast troškova liječenja, kao i indirektnih troškova. Simpozij je prilika da se kroz raspravu sa eminentnim stručnjacima dobiju najnovije spoznaje u prevenciji liječenja od dijabetesa - rekao je Pehar. 

Kvalitet života 

Dodao je da broj oboljelih od dijabetesa raste kako u svijetu tako i u Federaciji BiH. Samo u Sarajevu ima više od 20.000 oboljelih. Procjene su da oko osam posto svjetske populacije boluje od dijabetesa.

- S pravom trebamo biti zabrinuti. Time rastu i troškovi o kvalitetu života pacijenta, ali i njihovih najbližih. Jasno je da ova kronični nezarazna bolest ide u progresiju i iznimno otežava život pacijentu. O tome treba posebno voditi računa – rekao je Pehar.

Pehar: Indirektni troškovi

Uoči Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa, 11. simpozij magistara farmacije FBiH ima za cilj prezentirati aktuelne terapijske opcije, novosti i izazove u domenu faktora rizika, prevencije i kontrole dijabetesa.

Prim. mr. sci. Zahida Binakaj, predsjednica Komore magistara farmacije FBiH, rekla je da je Simpozij upriličen o temi dijabetesa u smislu novih izazova za struku. Magistri farmacije su zdravstveni uposlenici i dio su zdravstvenog sistema, međutim, potpuno su neiskorišteni u tretmanu pacijenata koji boluju od dijabetesa.

- U svijetu uveliko postoje farmaceuti koji su educirani da vode brigu o pacijentima koji boluju od diabetes mellitusa, a koji je veoma prisutan u BiH. Ishodi liječenja dijabetesa u BiH nisu baš na zadovoljavajućem nivou. Kao gosta imamo doktora Pitera Olefa iz Njemačke koji ne zna da je u posljednjih 20 godina u Njemačkoj amputiran bilo koji organ kada je riječ o pacijentima koji boluju od dijabetesa. Iz dugogodišnjeg iskustva i iz prakse od 31 godinu mogu reći da svakodnevno gravitiram sa svojim apotekama i amputiraju se prsti stopala, potkoljenice - rekla je Binakaj.

Nabavka pumpi

Upravo je to rezultat loše reguliranog šećera. Uloga magistra farmacije je višestruka, jer su oni najdostupniji zdravstevni radnici. Kako ističe Binakaj, u apoteku se ne dolazi s kartonom ili s prethodnim najavama.

- Znanje s kojim raspolažu magistri farmacije kao i znanje o lijekovima koji se koriste je ogromno samo ga treba iskoristiti. To se u našoj struci tretira kao dodatne usluge u farmaciji, a one bi, s jedne strane, uveliko smanjile ogromne troškove posljedica nereguliranja šećera – naglasila je Binakaj.

Binakaj: Značaj farmaceuta

S druge strane, ono što je primarni cilj jeste da pacijenti u BiH ne dođu u priliku da im se amputiraju nožni prsti, stopala, potkoljenice... Binakaj ističe da je taj resurs neiskorišten.

- Na ovom simpoziju želimo dati značaj i želimo potaknuti vlasti da nas aktivno uključe. Želimo da prvo profitiraju pacijenti zbog kojih mi i jesmo zdravstveni radnici. Nadalje, uključivanjem nas fondovi će manje trošiti sredstva na komplikacije bolesti dijabetesa. I sa treće strane, ta sredstva koja će se osloboditi mogu se iskoristiti za nabavku pumpi za, naprimjer, pedijatrijski uzrast. Cilj nam je promocija magistara i tehničara farmacije u timu i apoteke kao značajne ustanove – zaključila je Binakaj.

Iz ugla roditelja: Svi smo bili uplašeni, zbunjeni  

Nurdin Sadiković je otac dječaka koji boluje od dijabetesa. Kazao je da je Simpozij farmaceuta prvi put u svom programu pozvao i drugu stranu, prije svega roditelje djece dijabetičara.

- Sada imamo priliku reći kakvih problema imamo i s čime se sve nosimo. Roditelj sam dječaka koji je u šestoj godini dobio dijabetes. On sada ima 17 godina i posljednjih 10 godina prošli smo kroz razne faze otkrivanja dijabetesa. Svi smo ostali zbunjeni, uplašeni i isprepadani. Pitali smo se zašto se to našem djetetu dešava – rekao je Sadiković.

Sadiković: Želja za istim tretmanom

Ljekari su mu u bolnici postavili dijagnozu i uputili kako dalje tretirati bolest. Kako dalje živjeti da ne dođe do zakazivanja drugih organa. Dijabetes je veoma opasna bolest ako se ne kontrolira.

- Posljedice su strašne. I to je prvo s čime smo se suočili. Dijete mora da kontrolira ishranu, da redovno prima inzulin, a kad dođe u pubertet, posebnu pažnju treba voditi. Briga je i kako dijete prilagoditi drugima, kako da njegovi prijatelji to prihvate, kako da se ponašaju, šta da rade ako bude neki problem... Mnogo je pitanja i problema – kazao je Sadiković.

Ističe također da ima dosta problema u zdravstvu i da nije isti tretman u svakom kantonu.

- U Sarajevu djeca imaju inzulinske pumpe, dok u Zeničko-dobojskom kantonu, iz kojeg ja dolazim, dobivamo samo trakice od zavoda i to nekad ne dobijemo dovoljno. Možemo samo sanjati o inzulinskim pumpama – priča Sadiković.

Za 11 godina njegov sin je primio više od 20.000 uboda inzulina, a Nurdinova želja je da djeca u svim kantonima imaju isti tretman.

Izostala podrška Vlade

Vlada FBiH nije učestvovala u organizaciji ovog skupa. Simpozij je organizirala Komora magistara farmacije FBiH uz pomoć sponzora, odnosno kompanija koje su zainteresirane za ovu temu i čiji su proizvodi direktno prisutni na tržištu.

- Mi još nikad, a organizirali smo 11 simpozija, nismo dobili nikakav poticaj Vlade u smislu finansijskih ili nekih drugih sredstava. Mislim da će ih ovo potaknuti da razmisle koja je uloga magistra farmacije - rekla je prim. mr. sci. Zahida Binakaj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.