RAZGOVOR

Kriza se nastavlja, sjednica tek iduće godine!

Čeka se formiranje nove vlasti u Federaciji BiH

A. NUHANOVIĆ

20.11.2018

Ekonomsko socijalno vijeće (ESV) Federacije BiH posljednji put sastalo se 10. oktobra prošle godine, a sjednica sudeći po trenutnoj situaciji, neće biti održana ni do Nove godine. Kazao je u razgovoru za „Dnevni avaz“ predsjednik ESV Edhem Biber, koji je snažno kritizirao zastoj u radu ovog tijela.

 Zastoj u radu

- Evo punu godinu i mjesec prazne su stolice tri socijalna partnera, predstavnika Vlade, Udruženja poslodavaca i Saveza samostalnih sindikata BiH. Niko o sjednici ESV-a još uvijek ne govori. Vjerovatno je neće ni biti dok se nova vlast ne formira. Tad ćemo pokušati da ponovo sjednemo za sto i razgovaramo. Sad je sve na mrtvoj tačci – kazao je Biber.

Ističe da je dobro što će nova vlst biti formirana kako bi se konačno zaustavilo bezvlašće. Vjeruje da će biti spremni da povedu socijalni dijalog.

- Trebalo bi da ova vlast koja se okuplja nađe konsenzus, jer teško će se provoditi bilo kakve reforme, bilo šta što je važno za Federaciju i Bosni i Hercegovinu bez ovog tijela i dogovor. Vrijeme je da se sjedne zajednički počne raditi na predstojećim reformama. Zbog toga je dobro da ćemo imati nova vlast i Vladu koja će imati definiran program. Jer, nema napretka ako se o ključnim stvarima konsenzusom ne dogovori – kaže Biber.

Ističe i da se sa formiranjem vlasti ne bi trebalo čekati dugo, jer kako kaže, to nosi velike posljedice po radnike, a sli i sam život građana.

- Već zbog ne zasjedanja ESV osjete se posljedice, neke stvari su se u međuvremenu dešavale. Ono što je najgore je to što su u kontinuitetu prava radnika sve manja i manja. Poprilično valad anarhija na tržištu i rada i prava – stava je Biber.

Ko je odgovoran

Na pitanje zašto je došlo ovoliko dugo do zastoja u pregovorima ključnih aktera Biber kaže da najveću odgovornost nosi premijer FBiH Fadil Novalić. Biber je zbog zastoja u radu i rušenja prava radnika premijeru FBiH Fadilu Novaliću uputio oštre riječi.

-  Stava sam da je aktuelna Vlada na čelu s Novalićem išla da se radnici obesprave, da se napravi neoloberalan, anarhičan sistem koji će omogućiti da svak radi šta hoće – kaže Biber.

500 maraka svakog mjeseca iz Federalnog budžeta npalti svaki član ESV-a bez obzira da li radi ili ne radi

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.