POLITIKA

Na Dodikovom prijemu Kusturica, Vulin, Krajišnik, Kalinić, Bevanda...

Zalaže se za poštovanje izvornih dejtonskih ovlaštenja i Ustava te ukidanje stranih sudija u Ustavnom sudu BiH i visokog predstavnika

Brojne zvanice na Dodikovom prijemu. A. Durgut

Avaz.ba

20.11.2018

Član Predsjedništva Milorad Dodik priredio je svečani prijem za više stotina domaćih i stranih zvanica u sjedištu institucija Republike Srpske u Istočnom Sarajevu. 

Upravo tu će Dodik i provoditi najveći dio službenog vremena tokom mandata, do 2022. godine.

Dodik je zahvalio zvanicama, istakavši da je danas važan dan koji simbolizira novi početak za Republiku Srpsku i njen narod i mir na ovim prostorima.

Presuda ''Sejdić-Finci''

- Dobio sam mandat od srpskog naroda da predstavljam Republiku Srpsku u naredne četiri godine na najbolji mogući način, onako kako znam i kako umijem i s iskustvom koje imam, kako bih odbranio njene vitalne interese - poručio je Dodik i dodao da se zalaže za mir i sigurnost.

Dodik je ponovio da se zalaže za poštovanje izvornih dejtonskih ovlaštenja i Ustava te ukidanje stranih sudija u Ustavnom sudu BiH i visokog predstavnika.

- Zalažem se za BiH, koja će biti stabilna i gdje će Republika Srpska biti vidljiva. Zalažem se da nam se vrate oteta prava. Neću izigravati formu političara koji će govoriti ono što oni hoće, već kako mi želimo. Ponašat ću se u skladu s Ustavom, nećemo prihvatiti nepravdu, jer, ako je prihvatimo, ona se onda i nije desila - rekao je Dodik.

Ponovio je i u Istočnom Sarajevu da se zalaže za ukidanje Ureda visokog predstavnika. Također, napomenuo je da princip "jedan čovjek - jedan glas" nije moguć u njegovoj orbiti djelovanja.  

- Ja predstavljam RS. Mi imamo naša prava, Hrvati imaju svoja prava, Bošnjaci imaju svoja prava i zajedno da dogovorimo ono što možemo da dogovorimo. Jasno ću se zalagati za pozicioniranje BiH na regionalnom planu, a moji stavovi nikada neće biti protiv Republike Srbije. To govorim zato što vjerujem da je to prava priča. Saradnja BiH sa Srbijom može dati dugoročnu stabilizaciju - kazao je on.

Dodao je da BiH ne može biti rješenje samo jednog naroda i samo jedne primijenjene historije te da je opredijeljen za kretanje ka Evropskoj uniji.

- Mi se nudimo da vidimo na koji način se možemo kretati ka članstvu. Ja ne vjerujem da BiH može postati članica EU ukoliko ne dođe do nekog modeliranog djelovanja - kazao je Dodik.

Istakao je i da se više neće zalagati za provođenje presude "Sejdić-Finci", budući da je Evropa čekala osam godina.

- Kada budu tražili da primijenimo odluku ''Sejdić-Finci'', nisam više spreman da to radim, bez obzira na to što to dolazi iz Evropskog suda. Ako je Evropa zbog svojih interesa mogla odložiti na primjenu od osam godina, onda će morati da sačeka još osam godina, odnosno ova moja dva mandata u Predsjedništvu - rekao je Dodik.

Brojne zvanice

Prijemu u Istočnom Sarajevu prisustvuju predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović i delegacija Vlade Republike Srpske s potpredsjednicom Vlade Srebrenkom Golić na čelu.

Prisutna je i delegacija Srbije koju predvodi ministar odbrane Aleksandar Vulin, a tu su i ministar pravde Nela Kuburović i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, kao i predstavnici vjerskih zajednica, nevladinog sektora, akademske zajednice, diplomatskog kora i međunarodnih organizacija. Prijemu prisustvuje i reditelj Emir Kusturica, za kojeg je Dodik najavio da će mu biti savjetnik.

Također, među gostima su Vjekoslav Bevanda, državni ministar finansija, Nebojša Radmanović, bivši član Predsjedništva BiH, episkop Hrizostom, kineska ambasadorica Čen Bo, Borjana Krišto, Bariša Čolak, Nedeljko Čubrilović, Željka Cvijanović, Zoran Tegeltija, dosadašnji ministri u Vladi RS, zatim Momčilo Krajišnik, Dragan Kalinić, Borislav Paravac...

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+11
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.