TUŽILAŠTVO BIH Donesena odluka

"Avaz" saznaje: Tužilaštvo ponovo otvorilo istragu protiv Ganića, Pušine, Švrakića...

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine jučer je donijelo odluku po svim izjavljenim žalbama u predmetu "Dobrovoljačka"

M. AŠČIĆ
21.11.2018 16:11

Dobrovoljačka ulica

Foto: Arhiv

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine ponovo je otvorilo istragu protiv pet osoba u predmetu "Dobrovoljačka".

"Dnevni avaz" ekskluzivno saznaje da je riječ o Ejupu Ganiću, Hasanu Efendiću, Zaimu Backoviću, Jusufu Pušini i Eminu Švrakiću.

Tužilaštvo je danas saopćilo da je stavilo van snage naredbu o obustavi istrage Tužilaštva Bosne i Hercegovine od 17. januara 2012. godine u odnosu na pet osoba i naredilo ponovno otvaranje istrage.

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH u januaru 2012. godine donijelo je naredbu o obustavi istrage protiv Ejupa Ganića, Hasana Efendića, Zaima Backovića, Jovana Divjaka, Jusufa Pušine, Emina Švrakića, Dragana Vikića, Fikreta Muslimovića, Dževada Topića, Jovice Berovića, Rešada Jusupovića, Jusufa Kecmana, Damira Dolana i Ibrahima Hodžića, jer je utvrđeno da u radnjama ovih osumnjičenih nisu sadržana obilježja krivičnog djela.

Istragom je utvrđeno da je tokom napada u Dobrovoljačkoj ulici ubijeno sedam i ranjeno 14 osoba, nakon što su onesposobljene za borbu. Istraga je nastavljena zbog postojanja osnova sumnje da je počinjen ratni zločin s obzirom na to da je na žrtve otvarana vatra nakon što su onesposobljene za borbu ili dok su se nalazile u sanitetskom vozilu.

Tokom istrage je utvrđeno da je dio zarobljenih vojnika iz kolone JNA odveden u prostorije FIS-a, Centralnog zatvora i štaba TO, gdje su zlostavljani i maltretirani.

NA VRH