STAVOVI Sredstva za realizaciju postoje, treba ih alocirati

SDP: Omogućiti besplatne udžbenike svim osnovcima u BiH

To se pitanje može riješiti

Piše: Fena

SDP: Treba osigurati minimum onoga što je neophodno

Foto: Arhiv


Socijaldemokratska partija BiH radi na politici čiji konačni ishod treba biti omogućavanje besplatnih udžbenika svim osnovcima u našoj zemlji, o čemu se diskutiralo večeras na okruglom stolu u Sarajevu. 

Skup je bio uvodnog karaktera s ciljem da se oblikuje smjer u kome će se politika graditi te da propita temeljne ideje javne politike, a uvodničari su bili urednica politike obrazovanja u okviru Plana 10 Leila Hamzagić-Kovačević, zastupnik u Parlamentu FBiH Irfan Čengić i zastupnik u Parlamentu FBiH i bivši ministar obrazovanja FBiH Damir Mašić. 

Prvi koraci, kako je kazala Hamzagić-Kovačević, podrazumijevaju suočavanje s trenutnom situacijom, a to znači da shvatimo da postoje 23 institucije u BiH koje se na različitim nivoima bave pitanjima obrazovanja, zatim da postoje minimalno tri nastavna plana i programa na osnovu kojih nastaju udžbenici te s činjenicom da imamo udžbenike sumnjivog kvaliteta.

- Sredstva za realizaciju postoje, treba ih alocirati i osmisliti načine da sredstva koja postoje u obrazovanju budu namijenjena isključivo za poboljšanje uvjeta rada – dodala je Hamzagić-Kovačević.

U Federaciji BiH je, prema Čengićevim riječima, potrebno 25 miliona KM da se djeci kupe udžbenici koji bi se mogli koristiti više godina. Ta sredstva se, kako je dodao, mogu osigurati na nivoima lokalnih zajednica, kantona, Federacije BiH, kao i države.

Mašić je kazao da za provođenje ovakve aktivnosti nije neophodan zakonski okvir, ukoliko postoji dobra volja onih koji planiraju i raspodjeljuju sredstva iz budžeta na različitim nivoima. To pitanje se može riješiti, dodao je Mašić, posebno imajući u vidu činjenicu da BiH ima ozbiljnih problema sa stopom prirodnog priraštaja, da veliki broj mladih ljudi odlazi, kao i da se iz godine u godinu smanjuje broj upisanih učenika.

S obzirom na to da je propisano da je osnovno obrazovanje obavezno, naglasio je Mašić, onda treba osigurati minimum onoga što je neophodno da se to što je obavezno i provede.

- Dobro bi bilo da se zakonski regulira i obaveže na neki način, da ne bude stvar izbora ili dobre volje bilo kojeg pojedinca koji u određenom trenutku obnaša dužnost ministra ili premijera, ali s druge strane ne postoje limitirajući faktori da se to provede bez ikakvog zakonskog okvira ukoliko postoji dobra volja da se takva aktivnost provede. To nije ništa novo i radi se u zemljama u okruženju, kao i zemljama EU – dodao je Mašić.

NA VRH