ZENICA

Konstituirana Skupština ZDK

Zastupnici položili zakletvu te potpisali izjavu o prihvatanju mandata

Sjednicu je svečano otvorio Jasmin Duvnjak, odlazeći predsjedavajući Skupštine ZDK. B. M.

Piše: D. PAŠALIĆ

23.11.2018

Konstituirajuća sjednica osmog saziva Skupštine Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) kojoj prisustvuju predstavnici devet političkih stranaka koje su osvojile mandate na proteklim općim izborima je završena. 

Sjednicu je svečano otvorio Jasmin Duvnjak, odlazeći predsjedavajući Skupštine ZDK, koji je kazao da su svi od zastupnika potpisali izjavu o prihvatanju mandata, a da sjednici nije jedino prisustvovao Ramo Isak (A-SDA), koji je opravdao svoj izostanak te će mandat preuzeti već na narednoj sjednici.

Na samom početku sjednice, i to u svečanom dijelu, zastupnici će položiti zakletvu te pojedinačno potpisati izjavu o prihvatanju mandata, čime će i službeno preuzeti dužnost u Skupštini ZDK za naredne četiri godine.

Nakon toga slijedi radni dio sjednice, odnosno izbor klubova konstitutivnih naroda. Zatim predstoje aktivnosti koje su u vezi s formiranjem kolegija, donošenje odluke o izboru novog rukovodstva Skupštine (predsjedavajući i dva zamjenika, op.a.) te odluke o izboru privremene komisije za izbor i imenovanje.

Podsjetimo, ZDK je, nakon Tuzlanskog, drugi kanton koji je formirao vlast bez SDA. Novu većinu, a nakon više od 20 godina vladavine SDA, činit će SDP BiH (6 zastupnika), Demokratska fronta (3 zastupnika), Naša stranka (1 zastupnik), Savez za bolju budućnost (3 zastupnika), Nezavisni blok (5 zastupnika), A-SDA (2 zastupnika) i Stranka za BiH (1 zastupnika) te imaju 21 od ukupno 35 mandata. SDA ima 11, a HDZ tri zastupnika.

Za ovu sjednicu vlada ogromno interesiranje medija, o čemu svjedoče brojne televizijske ekipe, ali i prvi put živi prijenos sjednice, i to na televiziji Zenica.

Nakon pauze, zastupnici su izabrali Klub poslanika Bošnjaka, i to Nusreta Imamovića (Nezavisni blok) za predsjednika, dok je Maida Tanović (SDP) potpredsjednica Kluba. Za predsjednika Kluba poslanika Srba izabran je Mladen Simić (SDP), dok Klub poslanika Hrvata nije konstituiran i bit će tema naredne sjednice. 

Zatim je jednoglasno usvojeno da se sjednica prekine i bude nastavljena u četvrtak, 29. novembra.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.