SARAJEVO Dvanaest političkih subjekata participirat će u ovom tijelu u naredne četiri godine

Danas konstituirajuća sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

Prva predložena tačka dnevnog reda je izbor privremenih komisija

FENA
27.11.2018 07:45

Predviđeno je i verificiranje mandata novoizabranim poslanicima

Foto: Arhiv

Konstituirajuća sjednica novog saziva Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine sazvana je za danas. 

Prva predložena tačka dnevnog reda je izbor privremenih komisija Doma, mandatno-imunitetske, komisije za izbor i imenovanja te administrativne komisije.

Predviđeni su, također, verificiranje mandata novoizabranim poslanicima i polaganje zakletve, a potom izbor rukovodstva - predsjedavajućeg i dva dopredsjedavajuća Doma, kao i izbor radnih tijela u novom mandatu.

Konstituirajuću sjednicu sazvao je Edin Mušić, predsjedavajući u dosadašnjem sazivu.

Novi saziv Predstavničkog doma Parlamenta FBiH formira se nakon što su u Bosni i Hercegovini u oktobru održani opći izbori, čije je rezultate potvrdila Centralna izborna komisija BiH 8. novembra.

Prema tim rezultatima, odnosno broju osvojenih mandata, 12 političkih subjekata participirat će u Predstavničkom domu u naredne četiri godine.

Od ukupno 98 mjesta najviše - 27 osvojila je Stranka demokratske akcije. Koalicija koju predvodi Hrvatska demokratska zajednica BiH ima 16 mjesta, koliko i Socijaldemokratska partija BiH.

Naredna prema broju osvojenih mandata je Demokratska fronta - Građanski savez, s deset mjesta, dok će Savez za bolju budućnost BiH imati osam, a Naša stranka šest poslanika.

Po četiri mandata pripadaju Nezavisnom bloku i Pokretu demokratske akcije, po dva Narodu i pravdi, političkom subjektu A-SDA i koaliciji Hrvatsko zajedništvo HDZ 1990-HSP BiH-HNL.

Jedno mjesto u Predstavničkom domu osvojila je i Laburistička stranka BiH.

NA VRH