PREDAVANJA

U Mostaru označen početak obrazovne reforme u našoj zemlji

Nastavni predmeti su podijeljeni u osam područja

S današnje prezentacije. M. Smajkić

Piše: M.Sm.

28.11.2018

U Mostaru je danas, u organizaciji Agencije za osnovno, srednje i predškolsko obrazovanje BiH, predstavljen dokument pod nazivom „Zajednička jezgra definirana na ishodima učenja u BiH“. 

Tako je ovaj proces koji je iznjedrio ovaj dokument započeo 2012. godine i, zapravo, označava početak reforme obrazovanja u BiH.

Prema riječima direktorice Agencije Maje Stojkić, do sada je zajednička jezgra bila skup sadržaja. Sada je, na osnovu ključnih kompetencija, kako je navela, osam evropskih dokumenata i 10 u BiH prvi put urađena jezgra definirana ishodima učenja, kao što je u susjednoj Hrvatskoj izmjena okvirnog kurikuluma.

- Zapravo, zajedničko jezgro predstavlja sva ta nekakva znanja vještine i stavove koje učenici trebaju razviti na kraju određenog razdoblja. Mi smo uradili za kraj predškolskog obrazovanja, za devetogodišnje u osnovnoj školi, odnosno, treći, šesti i deveti razreda i kraj srednje škole - navela je ona.

Nastavni predmeti su, pojasnila je, podijeljeni u osam područja, jezičko- komunikacijsko područje, koje ima zajedničko jezgro za materinski i strani jezik, matematičko područje, za pridoslovlje, koje definira fiziku, hemiju, biologiju i geografiju, za društveno-humanističko, odnosno, historiju i građansko obrazovanje, umjetničko, gdje su likovna i muzička kultura, zatim tehnika i informacijske tehnologije i prvi put za međupredmetno područje u kojem su antikorpucija, poduzetništvo i karijerna orijentacija.

- Nema ponovnog pisanja nastavnih planova i programa, već njih treba usmjeriti ka ishodima učenja da djeca više ne uče programski - naglasila je Stojkić.

Marija Naletilić, voditeljica Odjela za zajedničko jezgro nastavnih planova i programa u Agenciji, istaknula je da ovaj dokument treba dovesti do promjene obrazovne paradigme na način da se mijenjaju metode rada, metode planiranja nastavnog procesa, učenja i proučavanja.

- Sve zajedno treba rasteretiti učenike sadržajem, a razvijati znanja koja su primjenjiva i funkcionalna, razvijati njihove vještine i kompetencije koje su im itekako potrebne u vremenu u kojem danas živimo - poručila je Naletilić.

Finalnu izradu ovog dokumenta podržala je i Razvojna agencija vlade Japana JICA, a prisutnima se obratio ambasador Japana u BiH Hidejuki Sakamoto.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.