SARAJEVO

Komšić: DF nije sam, moramo pitati partnere žele li sa SDA u vlast

Tražit ćemo druga rješenja ako SDP i Naša stranka ne budu željeli u ovu koaliciju, istakao je Izetbegović

Komšić i Izetbegović pred novinarima nakon razgovora. A. Durgut

K. KEŠMER

28.11.2018

Ne obraćam se kao član Predsjedništva. Završili smo razgovore s kolegama iz SDA. Saopćili smo stavove - DF, zajedno sa SDP-om i Našom strankom, čini dogovoreni lijevi blok građanskih stranaka i sve odluke koje se tiču daljnjeg učešća ćemo donositi u okviru tog bloka, a kasnije zajedno nastupiti na izbornim ciklusima.

Ovo je nakon današnjeg sastanka s delegacijom SDA, predvođenom Bakirom Izetbegovićem, izjavio predsjednik DF-a Željko Komšić. Sastanak dviju delegacija održan je danas popodne u zgradi Predsjedništva BiH.

Druga rješenja

Komšić je naveo da je kolegama iz SDA, osim ovoga, razjasnio i jučerašnja dešavanja u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, kada je za predsjedavajućeg, bez glasova SDA i HDZ-a, izabran Elvir Karajbić.

Lider DF-a je naveo da on i njegova stranka neće biti sredstvom da se u rukovodstvo Parlamenta ili u Vladu uvuče HDZ. Komšić je ponovio da je stav DF-a da nastupaju u takozvanom bh. bloku stranaka (SDP i Naša stranka) te da će za sve tražiti njihov stav.

- Hoću da vam kažem da DF nije, niti će ikada biti, ona stranka, kako god djelovala, nije stranka koja će biti iskorištena kao sredstvo da bi se HDZ na mala vrata uvukao u institucije vlasti. To smo rekli ljudima iz SDA. Otvoreno smo razgovarali o svemu. Veoma cijenimo ovakav stav SDA - zaključio je Komšić.

U obraćanju novinarima, predsjednik SDA Bakir Izetbegović kazao je da je i DF-u ponuđena šira, velika koalicija bazirana na programu. On je dodao da se ti programi stranaka slažu u 99 posto stvari te da je samo potrebno da se prevaziđu rivalstva nastala tokom predizborne kampanje.

Najavio je da će iz SDA pozvati delegaciju kompletnog bloka SDP - Naša stranka - DF na naredni sastanak i nove pregovore o mogućem formiranju koalicije.

- Ukoliko se nastavi postepeno formiranje vlasti bez SDA, tražit ćemo druga rješenja - istakao je Izetbegović.

Na pitanje šta znače druga rješenja, Izetbegović je kazao da su to manje stranke.

Komšić je govorio i o tome kako će se popuniti Dom naroda FBiH i BiH te kako će funkcionirati vlast bez HDZ-a.

Bez SNSD-a

- Još se čeka odluka CIK-a o tome koji popis će se koristiti. Prema Ustavu, to je onaj iz 1991. Ukoliko takva odluka bude, nisam siguran da neće biti većine i bez HDZ-a. Prema brojkama, čak je moguće na državnom nivou izbjeći i SNSD - rekao je Komšić.

Na isto pitanje Izetbegović je kazao da je Dodika i SNSD izabrao većinski dio srpskog naroda, kao što su Dragan Čović i HDZ dobili većinu glasova Hrvata te da je loše izbjegavati njih kao partnere u vlasti. Podsjetio je da je SDA koalirala i sa Krajišnikom, Bobanom te Šuškom jer je i njih izabrala većina njihovog naroda.

- Avantura je izbjegavati stranke koje su dobile većinu glasova - rekao je lider SDA.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.