POLITIKA Član Predsjedništva i stranački potpredsjednik

Džaferović o SDA: Mi smo prvi i oko nas će se okupljati većina

On ne smatra, kako je Željko Komšić kazao, da između Bh. bloka (SDP, DF i Naša stranka) s jedne i SDA i HDZ-a s druge strane postoje razlike

A. S.
30.11.2018 13:07

Šefik Džaferović: Ne miri se s razvojem situacije

Foto: Arhiv

Član Predsjedništva BiH i potpredsjednik SDA Šefik Džaferović ponovio je danas u Rajlovcu, nakon obilježavanja godišnjice Oružanih snaga BiH, da je SDA pobjednička stranka i da će se većina, u skladu s izbornim legitimitetom, okupljati oko te stranke.

- Da se nama postavljaju nekakvi uvjeti, to ne dolazi u obzir. Mi smo prvi i nejlegitimniji i oko nas će se okupljati većina - kazao je novinarima Džaferović.

On ne smatra, kako je njegov kolega iz Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao, da između Bh. bloka (SDP, DF i Naša stranka) s jedne i SDA i HDZ-a s druge strane postoje razlike.

Dodao je ne zna na koje to razlike Komšić misli, tim prije što, prema njegovom ličnom mišljenju, u pogledu na BiH između SDA i Bh. bloka ne postoji nijedna bitna razlika.

- Ne želim nikakvo svrstavanje SDA s bilo kojim drugim strankama. Mi danas imamo sastanak s HDZ-om i razgovarat ćemo sa svim strankama. Smatramo da je BiH potrebna što brža implementacija izbornih rezultata i programska parlamentarna većina koja će imati kapacitet na svim nivoima vlasti u BiH - izjavio je Džaferović.  

I on je pozdravio odluku Evropskog parlamenta koji od Srbije traži priznavanje genocida u Srebrenici. S tim u vezi, izrazio je nadu da će Srbija i bh. entitet RS priznati genocid i prestati veličati ratne zločince.  

Osudio je prijetnje Miloradu Dodiku upućene telefonom, dodajući da se tim slučajem trebaju pozabaviti nadležne državne institucije. 

NA VRH