DIJASPORA

Bosanska kuća otvorena u Birmingemu

Mjesto gdje bosanska zajednica u Velikoj Britaniji ima mogućnost da slavi svoje naslijeđe

Bosanska kuća kao doprinos očuvanju bosanske kulture

S. N.

2.12.2018

Lord Nikolas Born (Nicholas Bourne), ministar za vjere Velike Britanije, svečano je otvorio Bosansku kuću u Birmingemu. Centar okuplja više pod 10.000 Bosanaca koji žive u Velikoj Britaniji.

- Ponosan sam što otvaram Bosansku kuću, koja osigurava prostor gdje bosanska zajednica u Velikoj Britaniji ima mogućnost da slavi svoje naslijeđe. Ova zajednica, koja je život izgradila u Velikoj Britaniji nakon što je preživjela najgore oblike mržnje, nastavlja davati doprinos svim aspektima britanskog života. Kao ministar za zajednice i vjere, zahvalan sam što će njihova bogata kultura i tradicija biti sačuvana i podržana radom centra - rekao je tokom otvaranja lord Born.

Lord Born: Otvorio centar

On je u avgustu posjetio našu zemlju, obišao Memorijalni centar u Potočarima, gdje je odao počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Govoreći na svečanom otvaranju, dr. Vakar Azmi, predsjedavajući britanske humanitarne organizacije „Remembering Srebrenica“, potcrtao je da glasovi preživjelih žrtava bosanskog genocida i etničkog čišćenja trebaju biti moćan instrument za suzbijanje mržnje i izgradnju kohezije u zajednicama.

- Bosanski nacionalni centar, bez sumnje, osigurat će ne samo očuvanje bosanske kulture nego i osnažiti glasove preživjelih – istakao je Azmi.

U ime zajednice Bosanaca koji žive u Velikoj Britaniji, Anes Cerić, direktor Bosansko-britanske mreže i direktor Bosanske kuće, istakao da za bh. porodice koje žive u Velikoj Britaniji ona predstavlja srce zajednice, prostor gdje ljudi mogu dobiti praktične savjete, psihološku podršku, a mladi Bosanci mogu saznati sve o svom naslijeđu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.