SARAJEVO

Izetbegović nakon sastanka s Bh. blokom: Nismo se dogovorili

Do sada su sva trojica lidera bila izričita da ne žele koaliciju sa SDA, ali su pristali na razgovor

Izetbegović i Nikšić na pres-konferenciji. S. Saletović

K.Ke.

3.12.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+20

U Centrali SDA održan je sastanak delegacije ove stranke s liderima Bh. bloka Nerminom Nikšićem (SDP), Željkom Komšićem (DF) i Predragom Kojovićem (NS).

Tema sastanka bilo je formiranje vlasti i eventualna saradnja ovih stranaka.

Do sada su sva trojica lidera bila izričita da ne žele koaliciju sa SDA, ali su pristali da sjednu za sto s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem.

Dobar program

Izetbegović je nakon sastanka rekao da je SDA dala kvalitetan prijedlog programa za formiranje koalicija u periodu 2018. - 2022.

- S obzirom na višegodišnja iskustva u bivšem mandatu, mislimo da ćemo s koalicionim partnerima izraditi dobar program. Sljedeći period pruža se šansa za najveći iskorak BiH u postdejtonskom vremenu. Jesmo li nešto uspjeli dogovoriti u vezi s koalicijom, do sada nismo - rekao je Izetbegović.

Dodao je da SDA insistira na tome da u koaliciji trebaju biti pobjedničke stranke, ali da Bh. blok izbjegava koaliciju s etničkim strankama, uključujući SDA. 

- Ne vidim način da se te stranke koje su dobile snažnu podršku glasača, kao SDA, HDZ, SNSD, izbjegnu. Ovo je sastanak nakon kojeg se nadam da će se nastaviti sastanci - rekao je Izetbegović.

Nikšić je istakao da su razgovarali jako otvoreno i iskreno. 

- Ima puno stvari koje su kvalitetno programski riješene, gdje se možemo složiti. Što se tiče Bh. bloka, važno je da smo prvi put došli na razgovor u ovom sazivu od otvaranja pregovora oko konstituiranja vlasti. Dobili smo program koji je SDA dogovorila. Do kraja sedmice imat ćemo svoj program, principe koje smo u okviru Bh. bloka dogovorili - kazao je Nikšić.

Dodao je da imaju formiran svoj blok i da će razgovarati sa svim strankama.

- Svoje principe predstavit ćemo svim političkim strankama - kazao je Nikšić.

Na pitanje novinara ko bi trebao činiti vlast na državnom nivou, Izetbegović je kazao da tu vidi SDA, SNSD, HDZ i Bh. blok, dok je Nikšić ponovio da ovaj blok trenutno sebe ne vidi u koaliciji s nacionalnim strankama.

Načelni dogovor

S obzirom na to da je Nikšić ranije rekao da će oni razgovarati sa svim drugim strankama, novinare je zanimalo je li zakazan sastanak s HDZ-om, odnosno SNSD-om.

- S Čovićem sam postigao načelni dogovor oko sastanka, a očekujem sastanak i s Dodikom – kazao je Nikšić, a Izetbegović je rekao da će biti održan sastanak sa SNSD-om, ali da datum još nije preciziran.

Proces koji se ne može zaustaviti

Novinari su zatražili komentar na to da će se, vjerovatno, aktivirati MAP za BiH, Izetbegović je rekao da ga ta vijest raduje i da je to proces koji se ne može zaustaviti.

Nikšić je istakao da se nada da neće biti opstrukcija po tom pitanju jer one svakako ne bi imale smisla.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.