PORUKE

Morin Kormak: BiH mora iskorijeniti korupciju

Kormak u oproštajnom intervjuu za grupu bh. dnevnih listova. Arhiv

S. NUMANOVIĆ

7.12.2018

Rješavanje pitanja korupcije oslobodilo bi potencijal građana da naprave napredak. Ako uklonimo korupciju te političke blokade koje postoje nad privredom, onda time oslobađamo ogroman potencijal koji postoji u ovoj zemlji - istakla je ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Morin Kormak (Maureen Cormack).

U oproštajnom intervjuu za grupu bh. dnevnih listova, ona je istakla i da je "urgentno potrebno formirati vlast na svim nivoima da bi se provodile daljnje reforme, da bi BiH išla dublje ka NATO-u i EU".

Kormak je upozorila i da obrazovni sistem u ovoj zemlji "vašoj djeci daje loše obrazovanje".

- Djeca se ne pripremaju za privredu 21. stoljeća, a obrazovni sistem ih i dodatno dijeli, uči da žive odvojeno, a morate izgraditi zajeničku budućnost za građane vaše zemlje - istakla je ona.

U sutrašnjem izdanju "Dnevnog avaza" pročitajte opširniji razgovor s ambasadoricom Kormak.

Tokom intervjua ona je govorila o svojim iskustvima u BiH, odnosima prema političarima, očekivanjima od građana, ali i institucija sistema, posebno pravosuđa.

Kormak se osvrnula i na aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP), integracijama BiH u EU, te poslala nekoliko poruka građanima BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.