ALARMANTNO

Maloljetnici masovno puše "šišu", djeca u opasnosti: Nargila izaziva rak!

U jednoj zeničkoj školi više od 100 učenika trebalo darovati krv, a samo njih 30 je to uspjelo

Opasni način zabave mladih: Nizak krvni pritisak najčešće su posljedice

Piše: D. PAŠALIĆ

10.12.2018

Iako je posljednjih godina vođeno niz akcija borbe protiv pušenja nargile, u našoj zemlji opasni trend i dalje je sve više zastupljen kod učenika osnovnih, a posebno srednjih škola. Da akcije nisu urodile plodom svjedoči podatak da barovi u kojima se može naći ovaj „užitak" svakodnevno niču u bh. gradovima.

Gubitak svijesti

Meliha Brdarević-Šikić iz Zavoda za bolesti ovisnosti Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) u izjavi za „Dnevni avaz“ potvrdila je kako je posebno alarmantno da osnovne i srednje škole u BiH kontaktiraju zavode zbog posljedica nargile po zdravlje djece.

- Sve češća je pojava da učenici ne mogu darovati krv u akcijama koje organizira Crveni križ, jer su prethodno konzumirali nargilu. Samo u jednoj zeničkoj školi više od 100 učenika trebalo je darovati krv, a tek njih 30 je to uspjelo. Ostali nisu jer su priznali da su prethodno konzumirali nargilu – ističe Brdarević-Šikić.

Posljedice koje izaziva pušenje „šiše“, kako je mnogi zovu, najčešće su nizak krvni pritisak, zbog čega i ne mogu darivati krv jer može doći do kolapsa organizma, pojasnili su nam iz Crvenog križa, koji organizira ove akcije.

Iz Zavoda za bolesti ovisnosti Kantona Sarajevo preciziraju da kod maloljetnika koji se predoziraju nargilom zbog pada krvnog pritiska i reducirane moždane cirkulacije dolazi do kolabiranja i kratkotrajnog gubitka svijesti.

Direktorica sarajevskog zavoda Nermana Mehić-Basara u izjavi za naš list upozorava da nargila izaziva veće posljedice na pluća od cigareta.

Nargila je psihoaktivna supstanca i ima aditivna svojstva. Primarno se koristi za relaksaciju, ali nekontroliranom i dugotrajnom upotrebom može razviti psihološku ovisnost.

Agresija i depresija

- Manifestira se žudnjom za supstancom, odnosno neodoljivom potrebom da se supstanca uzme, izrazitom nervozom koja može prijeći u agresivno ponašanje ili pad raspoloženja koje može ići do prave depresivnosti - kaže Mehić-Basara.

Međutim, Ednan Drljević, načelnik Odjela za infektivne bolesti zeničke bolnice, upozorava da konzumiranje nargile može dovesti do kobnih zdravstvenih posljedica.

- Mirisi kojima se obogaćuju nargile sadrže kancerogene stvari. Također, vrući zrak koji ulazi u dušnik oštećuje epitelne ćelije. „Lula“ koja se koristi za konzumiranje nargile može izazvati karcinom donje usne - upozorava Drljević.

Rizik od prenošenja bolesti 

Nargila je psihoaktivna supstanca i ima aditivna svojstva. Primarno se koristi za relaksaciju. Vremenom i nekontroliranom upotrebom može razviti psihološku ovisnost. 

- Pušenje nargile izlaže organizam istoj količini katrana i ugljenmonoksida kao pušenje kutije cigareta. Pušenje nargila podrazumijeva da “lulu” dijeli više osoba, a sačinjena je od plastike na kojoj se bakterije lakše razmnožavaju, pa postoji rizik od prenošenja tuberkuloze, hepatitisa, mononukleoze, herpesa i drugih prenosivih bolesti – ističe direktorica Zavoda za bolesti ovisnosti Kantona Sarajevo Nermana Mehić-Basara.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.