UPOZORENJA

Nargila je opasna po život

Izuzetno je rijetka bolest, jer se skoro uvijek javlja s drugim ovisnostima

Porast upotrebe nargile zabrinjavajući

F. MUSTAFIĆ

29.1.2019

Na sve veću ovisnost mladih koji puše nargilu, dramatično je upozoreno i u izvještaju Zavoda za bolesti i ovisnosti Kantona Sarajevo. Kako navode, mladi sve više upotrebljavaju nargilu, posebno u kombinaciji s alkoholom i drugim psihoaktivnim supstancama.  

Psihička ovisnost

- Izuzetan je porast upotrebe nargile, što je vrlo zabrinjavajuće. Zbog toga je neophodno pokrenuti program primarne prevencije – navode iz Zavoda.

Kako je za „Avaz“ kazala direktorica ove ustanove Nermana Mehić-Basara, taj problem potrebno je što prije riješiti:.

- Posljednjih godina bilo je maloljetnika koji su bili u stanjima intoksikacije zbog prekomjerne upotrebe nargile. Bili su dovezeni kolima Hitne pomoći. Nakon što su pregledani, pušteni su kući, i to najčešće u pratnji roditelja.


Mehić-Basara: Zabraniti upotrebu

Ona ističe da je ovisnost o nargili izuzetno rijetka bolest, jer se skoro uvijek javlja s drugim ovisnostima. Duža upotreba, naravno, dovodi do psihičke ovisnosti.  

Štetne posljedice

Zbog ovog problema posljednjih su godina brojni maloljetnici, ali i stariji, završavali u centrima za mentalno zdravlje i na Odjelu dječije psihijatrije u Kliničkom centru u Sarajevu. 

Kako bi se ovome stalo ukraj, iz Zavoda predlažu donošenje zakona o upotrebi nargile. 

- Potrebno je hitno zabraniti upotrebu nargile maloljetnicima i tako bar djelimično prevenirati štetne posljedice po zdravlje mladih – dodala je Mehić-Basara.

Dolazi do gubitka svijesti

Stručnjaci upozoravaju da kod maloljetnika koji se predoziraju nargilom dolazi do pada krvnog pritiska. Također, dolazi i do reducirane moždane cirkulacije, što dovodi do kolabiranja i gubitka svijesti.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.