ISKRENO

Franjo Topić za "Dnevni avaz": Kako može biti loše što sam s Bošnjacima dobar?!

Kako neki hrvatski političari govore, mogao bi netko pomisliti da su Vukovar rušili Bošnjaci

Topić: Nije isti rat. Arhiv

S. KURT

12.12.2018

Profesor dr. Franjo Topić, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“, upozorio je ovih dana da posljednjih godina svjedočimo čudnom izobličavanju istine i stvarnosti.

Topić, premda teolog i svećenik, ne bježi o tome govoriti javno, baš kao i u subotu, kada je promovirao knjigu Stjepana Kljuića „Izdaja Bosne“.

Pola BiH

- Kako neki hrvatski političari govore, mogao bi netko pomisliti da su Vukovar rušili Bošnjaci - kazao je, između ostalog, Topić.

Za „Avaz“ je pojasnio da većinu hrvatskih i bošnjačkih stranaka Republika Srpska uopće ne zanima.

- To nije u redu. BiH je država svih građana i naroda ove zemlje. U Federaciji žive Hrvati i Bošnjaci i koncentrirali su se samo na međusobne odnose. Zaboravljaju da još ima pola zemlje. Ta borba za vlast se preko političkih stranaka i lidera onda reflektira na odnose među narodima, što je šteta – dodaje Topić.

On ističe da je i sam svjedok da je ta „borba“ među narodima isfabricirana.

- Mnogo više ljudi međusobno surađuje nego što je u sukobu. Političari i stranke se svađaju. Narodi se ne svađaju. Jadni svijet često zaboravi da je to samo borba političara i stranaka u kojoj je narod oružje. Politika samo pokušava predstaviti da je riječ o sukobu naroda - potcrtava Topić.

Dodaje da to izobličavanje istine nije od jučer, ali da se ne smije u tom smislu zaboraviti ni ovo:

- Nije isti rat JNA i srpske vojske protiv Bošnjaka i Hrvata kao rat HVO-a i Armije RBiH. Nisu srpske političke stranke i vođe isti kao i hrvatski, niti je ista politika hrvatska i srpska prema BiH. Većina je u Srbiji kao i bh. Srbi podržavala rat s Bošnjacima, kao i u Hrvatskoj, nažalost i veći dio Srpske pravoslavne crkve. Među Hrvatima u BiH i u RH mnogi su bili protiv rata između Armije i HVO-a. Gotovo sve opozicione stranke, Crkva u BiH i u RH, kao i Vatikan, bili su protiv rata s Bošnjacima, toj listi svakako treba pridodati i HKD „Napredak“ i na koncu, mnogo je Hrvata bilo i u Armiji RBiH.

Istinito svjedočenje

Životni kredo Franje Topića je da treba isticati ono što je pozitivno. I u prilog tome upravo je naglasio potrebu da se istinito svjedoči o dešavanjima.

O aktuelnoj politici, proteklim izborima, izboru Željka Komšića u Predsjedništvo BiH ne želi govoriti. Prvo, jer su, ističe, ta pitanja izbanalizirana, a drugo jer svećenik ne treba komentirati konkretna politička pitanja.

- I onako, mnogima smeta što sam ja u Sarajevu, što ovdje „Napredak“ radi, što među našim prijateljima ima i Bošnjaka i Hrvata. Zamjeri mi se što sam dobar s Bošnjacima. Ma, ja to ne mogu shvatiti... ako je nešto dobro, kako može biti loše - zaključuje Topić.

U magli se gube pozitivne stvari  

Topić ističe i da zaboravljamo dobre, pozitivne primjere ljudskosti u najtežim vremenima. Podsjeća i da su brojne katoličke karitativne organizacije dijelile humanitarnu pomoć sugrađanima, bez obzira na vjeru. I još naglašava:

- Sva humanitarna pomoć došla je preko Hrvatske, a i sve oružje došlo je preko Hrvatske, makar i uz brojne probleme. Hrvatska je primila i bošnjačke izbjeglice gotovo jednako kao i hrvatske izbjeglice. Sad se to često kao u magli izgubi, što je slučaj i s određenom hrvatskom politikom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.