OBRAČUN Bivši srpski član Predsjedništva BiH

Mladen Ivanić neće više biti univerzitetski profesor

Politika je svoje prste duboko uplela tamo gdje nije smjela, a to je obrazovanje - naglasio je Ivanić

Piše: Avaz.ba

Ivanić: Doktorski radovi i niz knjiga su iza mene, kao i podrška kolega

Foto: Arhiv


Mladen Ivanić, po svemu sudeći, nakon 33 godine, više neće biti univerzitetski profesor. Nakon što je izgubio u trci za srpskog člana Predsjedništva BiH, počeo je politički obračun sa neistomišljenicima, poručuje Mladen Ivanić. 

Politika je svoje prste duboko uplela tamo gdje nije smjela, a to je obrazovanje. Ivanić je izgubio predmet Teorijska ekonomija i mjesto vanrednog profesora na Ekonomskom fakultetu u Banjoj Luci.

Činjenica da je mene Komisija predložila u reizbor, činjenica da je Nastavno vijeće Fakulteta jednoglasno stalo iza toga, mi je lična satisfakcija. Ja sam svim tim ljudima koji su stali iza mene jako zahvalan. Ali očigledno postoje neki razlozi zbog kojih su neki ljudi htjeli biti veći katolici od pape i da su htjeli da se dodvore javnosti na mom slučaju - kaže počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić za "BN TV". 

Iako je Mladen Ivanić, počasni predsjednik PDP–a, bio predložen kao jedini kandidat za reizbor, Senatu Univerziteta u Banjoj Luci se ta ponuda nije svidjela. Odluka o imenovanju Mladena Ivanića je vraćena na dodatno izjašnjavanje zbog primjedbi na rad Komisije za izbor nastavnika i saradnika. Dekan Ekonomskog fakulteta, Stanko Stanić je na službenom putu, ali nam je kratak komentar dao telefonskim putem.

Poštovana, sigurno imate informaciju da je Senat vratio Izvještaj Ekonomskom fakultetu sa dodatnim pitanjima. Nažalost, u međuvremenu, 13. decembra 2018. godine, istekao je zakonski rok za završetak konkursa, zbog čega mi možemo Senatu samo odgovoriti da proglasi neuspjelim ovaj konkurs. S obzirom da prof. Ivanić ovim konkursom nije dobio reizbor, Naučno - nastavničko vijeće Fakulteta je dužno predložiti Senatu angažiranje drugog nastavnika umjesto njega - poručio je dekan Ekonomskog fakulteta, Stanko Stanić. 

Mladen Ivanić poručuje da nije isključena borba sa banjalučkim univerzitetom i pravnim putem, te da ovi primjeri najbolje pokazuju u kakvom stanju je društvo. 

- Doktorski radovi i niz knjiga su iza mene, kao i podrška kolega, a preživio sam i gore stvari pa ću i ovo – poručuje bivši srpski član Predsjedništva BiH i počasni predsjednik PDP-a.

 
NA VRH