SAZNAJEMO

Vesko Drljača podnio zahtjev Ustavnom sudu

Kakva je ustavna priroda i funkcija Doma naroda Parlamenta FBiH

Drljača: Zahtjev za mišljenje. Arhiv

O.K.

18.12.2018

Vesko Drljača (SBB), federalni dopremijer i ministar za rad i socijalnu politiku FBiH, uputio je zahtjev za davanje mišljenja Ustavnom sudu FBiH kakva je ustavna priroda i funkcija Doma naroda Parlamenta FBiH.

Kako je kazao za Avaz.ba, tražio je mišljenje konkretno da li Dom naroda Parlamenta FBiH isključivo zastupa i štiti interese konstitutivnih naroda kao dom konstitutivnih naroda ili zastupa i štiti interese konstitutivnih naroda, kao i da zastupa i štiti interese kantona kao federalnih jedinica prema Ustavu FBiH, kao dom konstitutivnih naroda i dom federalnih jedinica kantona.

Dodao je i da je, prema presudi Ustavnog suda, popis iz 1991. godine jedini mjerodavan za popunjavanje Doma naroda.

- U tom smislu, tumačenje na to pitanje pojasnit će se neke stvari. Prvi odgovor je da li bi konstituiranje bilo po Ustavu FBiH ako se delegati budu birali mimo odluke Suda koji je odlučio da će u Dom naroda ući po jedan Bošnjak, Srbin i Hrvat iz svakog kantona i da će se za popunjavanje Doma naroda i svaku drugu odluku koristiti samo popis iz 1991. godine kao jedini mjerodavan demografski prikaz do potpune primjene Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma - pojašnjava Drljača.

Kazao je da je njegova apelacija Ustavnom sudu FBiH podnesena mnogo prije današnja odluke CIK-a te da on očekuje da Sud, u skladu sa svojim nadležnostima, odgovori na njegovu apelaciju.

- Ono što trebamo razjasniti jeste preciznost Ustava. Konkretno ovaj zahtjev nema dodirnih tačaka s današnjom odlukom CIK-a, čak je ovaj zahtjev predan prije današnje odluke o popuni Doma naroda, a ja sam od Ustavnog suda tražio da pojasni ulogu Doma naroda Parlamenta FBiH. Ja očekujem da Sud, u skladu sa svojim nadležnostima, odgovori na moju apelaciju - kazao je Drljača.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.