PARLAMENT BiH Odlučeno na današnjoj prvoj sjednici Kolegija

Sjednica Predstavničkog doma 17. januara

Nije mogla biti postignuta saglasnost da sjednica bude 28. decembra jer svi poslanici ne bi mogli prisustvovati zasjedanju

S. D.
18.12.2018 14:50

S prošlih sjednica

Foto: Arhiv "Avaza"

Kolegij Predstavničkog doma Parlamenta BiH na današnjoj prvoj sjednici o novom sazivu zaključio je da sjednica Predstavničkog doma bude održana 17. januara. 

Kako je kazala predsjedavajuća Kolegija Borjana Krišto, bilo je prijedloga da sjednica bude održana do kraja ovog mjeseca, ali o tome nije mogla biti postignuta saglasnost jer svi poslanici ne bi mogli prisustvovati zasjedanju kako je planirano 28. decembra.

Kolegiju su osim Krišto prisustvovali i drugi zamjenik Nebojša Radmanović te Safet Softić koji je tu bio umjesto Denisa Zvizdića.

Krišto je potvrdila da je Kolegij razmatrao i informaciju o radno-pravnom statusu poslanika, kao i potrebi formiranja stalnih komisija tog doma i zajedničkih komisija oba doma Parlamentarne skupštine BiH. 

Kolegij je razmatrao i dopis Ustavnog suda BiH u vezi sa zahtjevom Momčila Novakovića i još deset bivših poslanika za ocjenu usklađenosti Zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine. Podsjećamo, 11 bivših poslanika pokušava preko Ustavnog suda BiH osporiti odluku o ukidanju “bijelog hljeba“.    

Zbog toga je Ustavni sud o tome tražio očitovanje Parlamenta BiH. Iako je ovaj zahtjev stigao još u oktobru, Kolegij sad već bivšeg saziva ovog doma trebao je još tada uputiti Ustavnopravnoj komisiji ovaj zahtjev. No, oni to nisu učinili, dok je Kolegij Doma naroda PSBiH ranije na očitovanje ovaj zahtjev Ustavnog suda uputio Ustavnopravnoj komisiji Doma naroda. 

Inače, bivši predsjedavajući Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Damir Arnaut (SBB), sadašnji poslanik u ovom domu, prije više od mjesec je uputio pitanje Kolegiju zbog čega nisu proslijedili zahtjev Ustavnog suda BiH nadležnoj komisiji, ali nije dobio odgovor. 

Sada je Kolegij odredio kao nadležnu Ustavnopravnu komisiju, ali ona neće biti formirana još najmanje mjesec, tako da će ovo pitanje biti još na čekanju.

NA VRH