BOSANSKI ŠAMAC

Profesor fizike i inžinjer saobraćaja ne bježe od sela i poljoprivrede

Nastoje razviti i osavremeniti proizvodnju i kako kažu blizanci, uz mnogo rada, na selu se može dobro živjeti

Braća Kostić pomažu ocu u svim radovima

S. JEREMIĆ

22.12.2018

Život na selu nije nimalo lak, on je prepun izazova za ambiciozne mlade ljude koji žele sačuvati porodično imanje i živjeti od svog rada. Iako su braća Marko i Mirko Kostić iz Škarića kod Bosanskog Šamca i fakultetski obrazovani, odlučili su ostati na selu i živjeti od obrađivanja zemlje i uzgoja životinja.

Ista adresa

Marko je profesor fizike, Mirko je inžinjer saobraćaja. Dvadesetsedmogodišnji blizanci po završetku fakulteta uspjeli su pronaći posao u struci, ali su ostali na istoj adresi. Ocu pomažu u svim poslovima na porodičnom imanju. Obrađuju 15 hektara oranica, a bave se i uzgojem svinja.

- Prije ovog snijega okončano je jesensko oranje za proljetnu sjetvu. Na proljeće ćemo zasijati kukuruz. Sijemo i soju. Jesenas smo posijali ječam i pšenicu - priča Marko Kostić. Za uspješno bavljenje poljoprivredom, kako kaže Mirko, treba dosta vremena, ali uspijevaju.

Mnogo ulaganja

- Radimo trojica, pa postignemo nekako. Složni smo i svi zajedno živimo u jednom domaćinstvu - dodaje Marko.

Iako su visokoobrazovani, braća se ne libe ni teškog fizičkog rada

Ratarstvo je, kažu braća, “fabrika na otvorenom”. Mnogo je ulaganja, a uspjeh ovisi o vremenskim prilikama. Slično je i s uzgojem životinja. Ipak, braća nastoje razviti i osavremeniti proizvodnju. Uz mnogo rada, kažu, na selu se može dobro živjeti te su odlučni u namjeri da na njemu ostanu sa svojim porodicama, koje su već zasnovali.

Bave se i sportom

Osim ljubavi prema svom rodnom kraju, izuzetnoj volji i istrajnosti da uspiju u poslu kojim se bave, Marko i Mirko su i sportisti. Punih 15 godina uspješno se bave karateom.

Nema udobnog života od samo jedne plaće

Život na selu zahtijeva mnogo rada i odricanja, ali za mlade Kostiće to ne predstavlja nepremostivu prepreku. Nastoje što bolje iskoristiti prednosti vlastitog poljoprivrednog gazdinstva. - Mi se borimo na sve načine da nađemo tu neku perspektivu. Neku svijetlu tačku u svemu tome. Borba je velika, ali mora se svašta raditi. Nema vezivanja samo uz jedan posao, pa da se udobno živi - objašnjava Mirko.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.