ŠIPOVO

Fadila i Hajrija konačno imaju topli dom

Veliku podršku pružio MDD „Merhamet“ iz Bosanske Dubice

Majka i kćerka preživljavaju od skromne penzije

E. CRNKIĆ

23.12.2018

Predstavnici „Merhameta“ iz Bosanske Dubice pokrenuli su humanitarnu akciju prikupljanja novčanih sredstava i građevinskog materijala za kuću samohrane majke Fadile Eminović (51), koja u Šipovu živi sa kćerkom Hajrijom (11) u veoma teškim uvjetima.

Direktor RO MDD „Merhamet" Banja Luka Jasmin Spahić i potpredsjednik Skupštine općine Šipovo Almedin Mesić posjetili su ovu porodicu i uručili joj skromne poklone te obišli kuću, da vide kako napreduju radovi.

Delegacija se uvjerila kako napreduje adaptacija kuće

Ukupno je skupljeno 2.970 KM, koje su utrošene u renoviranju cijelog prizemlja kuće, gdje je urađeno novo kupatilo, zamjena prozora i vrata, navučeni zidovi...

Dobri ljudi

- Ova akcija uspješno je završena zahvaljujući dobrim ljudima i institucijama. Uprkos hladnim danima, završeno je renoviranje donjeg djela kuće, gdje će moći dostojanstveno živjeti u svom toplom domu. Radovi su pri kraju, bit će potpuno adaptiran prostor za nekoliko dana - navode iz „Merhameta“.

Ukupno je skupljeno 2.970 KM, koje su utrošene u renoviranju cijelog prizemlja kuće

Porodica Eminović sada će moći bezbrižnije provoditi hladne zimske dane u obnovljenoj kući.

Rad za dnevnicu

Veliku zahvalnost inicijatorima akcije i donatorima izražava porodica Eminović, koja preživljava od skromne penzije u iznosu od 170 maraka.

Kako nam je rekla Fadila, sreća što ima kravu pa proda mlijeko i sir, a ponekad zaradi nešto novca radeći teše poslove kod komšija na dnevnicu. Svi koji žele pomoći Fadili Eminović i njenoj kćerki, mogu otići lično na adresu Skendera Kulenovića na broju 1 u naselju Staro Šipovo ili pozvati na broj telefona 066/996-419.

Težak povratnički život

Na području općine Šipovo danas živi nešto manje od 500 Bošnjaka, dok ih je prije rata bilo 2.965 u 11 mjesnih zajednica. Većina Bošnjaka vratila se u kuće koje je obnovila neka od humanitarnih organizacija. Bez stalnog su zaposlenja i žive na rubu egzistencije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.