DUHANSKA INDUSTRIJA Šta će nedavna odluka Vijeća ministara značiti za tržište

Moratorij na akcize omogućit će oporavak bh. ekonomije

Rast akciza destimulirao regularnu potrošnju cigareta i do neslućenih razmjera ojačao crno tržište , a nakon što su kompanije iz duhanske industrije pretrpjele znatne gubitke, trebao bi uslijediti prijeko potrebni predah

M. D. A.
21.12.2018 11:32

Zbog ilegalnog, regularno tržište cigareta u BiH znatno smanjeno

Radi stabilizacije prihoda i stanja na tržištu duhanskih prerađevina, Vijeće ministara BiH nedavno je utvrdilo Prijedlog zakona o dopuni Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, čime se uvodi moratorij na daljnje povećanje akciza na cigarete. Takav potez uslijedio je nakon višegodišnjih apela iz duhanske industrije da stalni porast poreznih opterećenja na duhan i duhanske prerađevine dovodi do konstantnog rasta crnog tržišta duhana.

 Ozbiljan izazov

Jedinstven je to i neosporan zaključak i svih onih koji su analizirali stanje na bh. tržištu i koji ocjenjuju da je kontinuirani rast akciznog opterećenja doveo do eksplozije naplaćenih prihoda od akciza, ali i do brzog rasta maloprodajnih cijena, koji je destimulirao regularnu potrošnju cigareta i do neslućenih razmjera ojačao crno tržište. Da ilegalna prodaja duhanskih prerađevina predstavlja ozbiljan izazov za državu, svjesni su i u nadležnim institucijama, u kojima procjenjuju da bi moratorij u 2019. trebao donijeti prijeko potrebni predah i privremenu stabilizaciju prihoda.

 • Ilegalna prodaja duhanskih prerađevina predstavlja ozbiljan izazov za državu
  Ilegalna prodaja duhanskih prerađevina predstavlja ozbiljan izazov za državu

Kako se navodi u Izvještaju o održanim konsultacijama sa zainteresiranom javnošću o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, a koji je pripremila Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, razlozi za donošenje predloženog zakona su ekonomskog i fiskalnog karaktera, u smislu stabilizacije naplate prihoda od akciza na duhanske prerađevine, stabilizacije tržišta cigareta u BiH i sprečavanja daljnjeg narušavanja ekonomskog prostora u BiH.

Kako se zaključuje, u uvjetima pada ekonomije, zaposlenosti i dohotka, ubrzani tempo povećanja akciza na cigarete i snažan rast maloprodajnih cijena cigareta doveli su do smanjenja regularnog tržišta cigareta, jačanja crnog tržišta i gubitka prihoda od akciza i PDV-a.

Dugogodišnja borba

- U takvoj situaciji kompanije iz duhanske industrije iz godine u godinu se bore za sve manji obim regularnog tržišta cigareta, sažimajući poslovanje i trpeći znatne gubitke, pogotovo u domaćoj duhanskoj industriji – navodi se u Izvještaju. Kako se dalje ocjenjuje, novo povećanje akciza u 2019. godini (kako je to bilo planirano prije moratorija) donijelo bi daljnje smanjenje regularnog tržišta duhanskih prerađevina, jačanje crnog tržišta i smanjenja prihoda.

 • Rast maloprodajnih cijena cigareta doveo do smanjenja regularnog tržišta
  Rast maloprodajnih cijena cigareta doveo do smanjenja regularnog tržišta

- Zadržavanje dosadašnjeg tempa harmonizacije akciza na cigarete u BiH sa standardima EU je kontraproduktivno, jer donosi daljnje jačanje crnog tržišta, smanjenje naplaćenih prihoda i ugrožavanje poslovanja i opstanka duhanske industrije – ocjenjuje se u analizi.

Potcrtava se da će moratorij na daljnje povećanje akciza na cigarete i rezani duhan donijeti stabilizaciju prihoda i stanja na tržištu duhanskih prerađevina. - Posljedično, stabilizacija akcizne politike omogućit će i stabilizaciju poslovnih politika duhanske industrije i kreiranje novih srednjoročnih strategija u domaćoj duhanskoj industriji – ocijenjeno je. 

Zdravstvene statistike: Broj pušača ne opada

- Zdravstvene statistike ne pokazuju da je pojačano oporezivanje duhanskih prerađevina dovelo do smanjenja konzumiranja cigareta. Naprotiv, konzumenti zbog visokih cijena cigareta pribjegavaju korištenju jeftinog rezanog duhana upitnog porijekla i lošeg kvaliteta - navodi se u izvještaju. 

CRNO TRŽIŠTE U BROJKAMA

50 % udio crnog tržišta duhanskih proizvoda u BiH. Prije samo sedam godina taj udio iznosio je šest posto.

43 % posto cigareta iz 2008. godine prodato u cijeloj 2017. godini.

3.540 kilograma duhanskih proizvoda u prometu, bez dokumentacije kojom se dokazuje porijeklo, zatekli inspektori u Federaciji BiH od 2009. do 2018. godine. Ukupna vrijednost im je 70.800 KM, a inspekcijski nadzor vršen je na pijacama, u trgovinskim objektima te u prometu na magistralnim cestama.

21.434 kutije cigareta u vrijednosti od 64.376,90 KM te 707,42 kilograma rezanog duhana u vrijednosti od 11.982,60 KM oduzeto u kontrolama Tržišne inspekcije od 2009. do 2017. Podaci su to Inspektorata RS. Poljoprivredna inspekcija oduzela je 11.982,60 kilograma rezanog duhana.

 • Nadležne institucije veoma često zatiču duhan bez dokumentacije o porijeklu
  Nadležne institucije veoma često zatiču duhan bez dokumentacije o porijeklu

Duži moratorij donosi dobro državi, proizvođačima, radnicima, potrošačima

Kako je navedeno u Analizi implikacija politike oporezivanja duhanskih prerađevina u BiH od 2009. do 2018. godine, koju je sačinilo Odjeljenje za makroekonomsku analizu (OMA) Upravnog odbora (UO) Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, bilo bi poželjno da razdoblje moratorija na daljnje povećanje akciza na cigarete bude duže, najmanje tri godine, ili da se u cijelosti ukinu odredbe o harmonizaciji akciza do kreiranja nove akcizne politike BiH.

Kako smatraju, naime, primjena moratorija na povećanje specifične akcize u 2019. trebala bi donijeti samo privremene efekte. Ta analiza našla se među materijalima sa sjednice UO, nakon što je radna grupa završila posao i predložila izmjene Zakona o akcizama i uvođenje moratorija. Prema analitičarima OMA-e, duže razdoblje moratorija doprinijelo bi stabilizaciji tržišta, smanjenju supstitucije cigareta rezanim duhanom i slabljenju crnog tržišta. Također, u dužem razdoblju očekuje se i rast ekonomije i dohotka, što bi smanjilo poticaje za konzumaciju duhana s crnog tržišta, a neke konzumente vratilo bi na legalno tržište. U takvim okolnostima, eventualno buduće povećanje akciza nakon isteka razdoblja moratorija ne bi izazvalo velike makroekonomske poremećaje.

Osim toga, duže razdoblje moratorija doprinosi i stabilizaciji poslovnih politika duhanske industrije. - Primjena moratorija na povećanje specifične akcize u razdoblju od najmanje tri godine pogoduje svima: državi, duhanskoj industriji, potrošačima i zaposlenima u domaćoj duhanskoj industriji, a fiskalnim vlastima u BiH daje dovoljno vremena da prateći redefiniranje akcizne politike u EU pripremi novu politiku oporezivanja duhanskih prerađevina – zaključuje se analizi.

 • Nelegalni promet porastao do neslućenih razmjera
  Nelegalni promet porastao do neslućenih razmjera

Rute za krijumčarenje

Sumirajući podatke o krijumčarenju duhanskih prerađevina na granici Bosne i Hercegovine sa susjednim državama, u UIO zaključuju da nelegalni duhanski proizvodi u BiH dolaze pretežno s područja Crne Gore i Srbije, ali i iz Makedonije i s Kosova. Dio završava na crnom tržištu u BiH, a dio se nastavlja krijumčariti prema Hrvatskoj i zemljama EU.

Fino podešavanje

Moratorij na daljnje povećanje akciza na cigarete neće ugroziti proces harmonizacije akciza u BiH sa standardima EU, s obzirom na to da je on pri završetku. Kako je navedeno u analizi OMA-e, moratorij na daljnje povećanje akciza na duhanske prerađevine pogoduje i daljnjem „finom podešavanju“ akcizne politike BiH prema standardima EU. Očekuje se da će narednih godina EU redefinirati politiku oporezivanja duhanskih prerađevina, a osim toga, u međuvremenu se očekuje i okončanje aktivnosti na izradi novog zakona o akcizama i pratećih podzakonskih akata u sklopu Twinning projekta EU s Upravom za indirektno oporezivanje u svjetlu postupanja s akciznim proizvodima, uključujući i duhanske prerađevine.

Uvoz papirića porastao za 3.400 posto

O enormnom rastu crnog tržišta u BiH svjedoči i ogroman rast uvoza papira za motanje cigareta. Za usporedbu, količina uvezenog cigaret-papira u 2017. bila je za 3.400 posto veća nego u 2010., dok je domaća duhanska industrija u istom razdoblju smanjila proizvodnju za čak 71 posto. Očigledna neskladnost između progresije u rastu uvoza cigaret-papira i sve manjih potreba domaće duhanske industrije ukazuje i na nelegalnu proizvodnju cigareta u BiH.

NA VRH