"AVAZ" U POSJETI

Najbitnije je izaći živ i zdrav!

Komorati kao i svake godine svoj dan dočekuju uzdignute glave

E. Trako

21.12.2018

Danas je Dan rudara! U Rudniku mrkog uglja Kakanj komorati kao i svake godine svoj dan dočekuju uzdignute glave. Koliko god posao bio težak, naporan, zahtijeva nadljudsku snagu, niko nema tako širok osmijeh kao rudari. Pa tako i oni u Kaknju.

Radne pobjede

Kakanjski komorati dobili su poklone povodom svog dana. Kakanj je ove godine domaćin centralnoj manifestaciji u povodu 21. decembra. „Hljeb sa sedam kora“ davno je postala floskula i toliko ponavljan opis da je izgubio na značaju. Kako kažu, treba smisliti nešto jače i intenzivnije da bi se opisao ovaj posao.

- Sutra (danas, op. a.) ne radimo. U nove radne pobjede idemo još jače – generalna je poruka komorata s kojima smo razgovarali.

Kako to običaj i tradicija nalažu, dan ranije, generalni direktor, ma ko on bio, ode na pogone i komoratima čestita njihov dan. Tako je i ove godine Sead Imamović, generalni direktor RMU Kakanj, na pogon Haljinići stigao u vrijeme naše posjete. Bez ikakvog ranije pripremljenog govora, onako iz srca, drugoj smjeni ovog pogona obratio se riječima:

- Dragi naši rudari, braćo, čuvajte sebe i svoje kolege. Najbitnije je da vi izađete živi i zdravi. Sve drugo može se nadoknaditi.

- Hvala - prolomi se dvoranom za prozivke iz grla pedesetak rudara.

Za direktora je bilo i pitanja o budućnosti rudnika.

- Posla će biti, nemojte se sekirati – odgovarao je Imamović.

O kakvom se poslu radi, govori i činjenica da rudari dok obuku radna odijela, i da ne siđu u okno, moraju na kupanje. Rudnik u Kaknju zapošljava oko 1.700 rudara. Cijeli grad osjeti kada dođe 10. u mjesecu, kada je njihova plaća. Jedan od najzanimljivijih dijelova je vrijeme kada nadzornik smjene vrši prozivku.

S lopatama u rukama

- Uslovi uvijek mogu biti bolji i humaniji. Sigurnost je nešto na čemu će se u budućnosti raditi, tako su barem kazali - kaže Amel Gadžun, jedan od rudara druge smjene.

On i kolega Evelin Sarač su novaci. Rade tek šest mjeseci. Neđad Pipo i Nusret Šahman rade godinama. Razgovaramo s njima prije ulaska u okno jame Haljinići. S lopatama u rukama, nešto hrane u kesama, odlaze odraditi šihtu.

- Sretno – govore dok se penju na traku koja ih vozi blizu radilišta.

Iskopat će 1,2 miliona tona uglja

Rudnik mrkog uglja Kakanj, koji ove slavi 116. godišnjicu, zbog objektivnih okolnosti ove godine nije ostvario plan proizvodnje od 1.386.000 tona. Ipak, rudari ovog rudnika uspjet će iskopati skoro 1,2 miliona tona uglja za Termoelektranu Kakanj. Uprkos svemu, sve obaveze prema državi te dio zaostalih obaveza za doprinose iz proteklih godina su izmireni.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.