MIŠLJENJE Visoki predstavnik u BiH

Incko: BiH i dalje diskriminira svoje građane

Prošla je još jedna godina u kojoj vlasti nisu provele odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić-Finci", izjavio je visoki predstavnik

Fena
22.12.2018 12:43

Incko: Krajnje je vrijeme da se uradi prava stvar

Foto: Arhiv

Valentin Incko (Inzko), visoki predstavnik u BiH, rekao je da već skoro deset godina Bosna i Hercegovina ne poduzima važne korake da bi iskorijenila diskriminaciju prema svojim građanima i osigurala jednaka prava za sve njih.

- Dana 22. decembra 2018. ulazimo u desetu godinu otkako značajan broj građana koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici jednog od konstitutivnih naroda ne mogu iskoristiti osnovno pravo da budu birani u Predsjedništvo BiH i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Još jedni opći izbori su prošli, a ove grupe su ponovo bile diskriminirane. Prošla je još jedna godina u kojoj vlasti BiH nisu provele odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić-Finci protiv BiH" i sličnim predmetima - izjavio je danas visoki predstavnik Valentin Incko.

Podsjetio je da je 22. decembra 2009. godine Evropski sud za ljudska prava naložio BiH da poduzme sve potrebne radnje da bi se ta odluka u potpunosti provela i to tako što će usvojiti potrebne mjere s ciljem eliminiranja diskriminacije protiv onih koji nisu pripadnici jednog od konstitutivnih naroda u izborima za Dom naroda i Predsjedništvo Bosne i Hercegovine te da svoj ustav i izborno zakonodavstvo uskladi s odlukom Suda bez odlaganja. 

Kasnije je Evropski sud za ljudska prava usvojio i odluke u predmetima "Zornić", "Pilav" i "Šlaku", naloživši BiH da izmijeni Ustav i izborno zakonodavstvo da bi se eliminirala diskriminacija protiv njenih građana koja se zasniva na etničkoj pripadnosti i boravištu. Te odluke podsjećaju BiH na njenu obavezu da osigura da svaki građanin ima ista prava kada je riječ o učestvovanju u javnom i političkom životu, bez diskriminiranja u bilo kom obliku.

- Bosna i Hercegovina teži članstvu u Evropsku uniju. Njeni lideri tvrde da veoma poštuju evropske standarde i vrijednosti. Ipak, godinu za godinom, oni se prema nekim građanima ponašaju kao manje jednakima od ostalih. Na tu diskriminaciju mora se staviti tačka. Pozivam vlasti BiH da provedu svoju obavezu da Ustav i izborne propise usklade sa odlukom Evropskog suda za ljudska prava i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i pratećim protokolima. Govorim o vašim građanima. Krajnje je vrijeme da se uradi prava stvar, bez daljnjih izgovora i odlaganja - poručio je visoki predstavnik Valentin Incko, saopćeno je iz OHR-a. 

NA VRH