IZJAVE

Kojović: Naša borba za presudu "Sejdić-Finci" neće stati

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu 22. decembra 2009. presudio je u korist Derve Sejdića i Jakoba Fincija, nalažući Bosni i Hercegovini da omogući pripadnicima manjina da se kandidiraju za Predsjedništvo i Dom naroda Parlamenta BiH

S današnje konferencije za medije. Fena

Fena

22.12.2018

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu 22. decembra 2009. presudio je u korist Derve Sejdića i Jakoba Fincija, nalažući Bosni i Hercegovini da omogući pripadnicima manjina da se kandidiraju za Predsjedništvo i Dom naroda Parlamenta BiH. Devet godina kasnije, presuda nije provedena, a nije promijenjen ni Izborni zakon da bi se ukinula diskriminacija.

Tim povodom predsjednik Naše stranke Predrag Kojović kazao je danas na pres-konferenciji u Sarajevu da je ta stranka još 2013. godine u Kantonu Sarajevo uspjela implementirati presudu "Sejdić–Finci", te zahvaljujući tome, u rukovodstvu Skupštine danas ima i predstavnike iz ustavne kategorije Ostalih.

- Naša borba za presudu "Sejdić-Finci" neće stati dok god se ona u potpunosti ne implementira - kazao je Kojović.

Predsjednika Jevrejske zajednice u BiH i jednog od apelanata Jakoba Fincija ne čudi to što se bh. vlasti već godinama ne žele pozabaviti tim pitanjem.

- Odlučujući po tužbama Derve Sejdića i Jakoba Fincija, Evropski sud za ljudska prava u Strazburu 2009. godine naložio je Bosni i Hercegovini da omogući i pripadnicima nacionalnih manjina da se kandidiraju za Predsjedništvo i državni Dom naroda. No, devet godina kasnije ova presuda i dalje nije implementirana, a nije promijenjen ni Izborni zakon BiH da bi se ukinula diskriminacija – upozorio je Finci.

Istakao je da je očito da "kod nas niko ne smatra da treba izvršavati presude - kako domaćih tako ni međunarodnih sudova".

- Imamo i presudu Ustavnog suda BiH iz 2002. o konstitutivnosti naroda, koja još u nekoliko kantona nije izvršena. I zašto se onda čuditi da presuda Evropskog suda za ljudska prava iz 2009. čeka devet godina na izvršenje, a vjerovatno će čekati i još neko vrijeme - rekao je Finci.

Dodao je da se niko ne osjeća obaveznim te da svako smatra da to neko drugi treba uraditi.

- Međutim, ovo ne može uraditi niko drugi osim nas samih, odnosno našeg Parlamenta, za koji smo glasali prije nepuna dva mjeseca - istakao je Finci.

Za razliku od Derve Sejdića, Jakob Finci je uvjeren da će, ako bh. političari stvarno žele da BiH uđe u EU, "a građani ove zemlje to sigurno žele, u konačnici morati implementirati tu presudu".

- Bez ravnopravnosti svih građana mi jednostavno ne ispunjavamo uvjete da postanemo članicom EU. A nećemo to ni postati sve dok smo zemlja koja je u svom Ustavu zapisala da ne poštuje osnovna ljudska prava i da građane čini neravnopravnim, i to ne samo pripadnike nacionalnih manjina, već i konstitutivnih naroda koji ne žive na pravom dijelu njenog teritorija - poručio je Sejdić.

Sejdić i Finci su dodali da su i konstitutivni narodi diskriminirani jer se Hrvati i Bošnjaci iz Republike Srpske, ali i Srbi iz Federacije BiH ne mogu kandidirati za člana Predsjedništva BiH.

Finci je, kako kaže Sejdić, puno optimističniji od njega, jer smatra da se radi o ispravci koja je vrlo jednostavna - treba promijeniti dvije rečenice u Ustavu.

Sejdić je naglasio da je upravo sad pravo vrijeme da se to uradi, "da bi do narednih izbora mogli usaglasiti i Izborni zakon i tako omogućiti svakom građaninu ove zemlje da bude ravnopravan".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.