BANJA LUKA

DEMOS: Što prije treba formirati Vijeće ministara BiH

Demokratski savez podsjeća da je zakonski rok za formiranje VM istekao te napominje da ne postoji nijedan realan razlog zbog kojeg ne bi trebalo da je okončano konstituiranje organa vlasti na državnom nivou

DEMOS: Republika Srpska je okončala konstituiranje svih organa vlasti. RTRS

Srna

24.12.2018

Demokratski savez (DEMOS) pozvao je danas političke faktore u BiH da što hitnije formiraju Vijeće ministara, te poručio da je opstrukcija u ovom procesu, koja jasno dolazi iz bošnjačkog političkog korpusa, na štetu svih građana BiH.

DEMOS podsjeća da je zakonski rok za formiranje Vijeća ministara istekao 21. decembra i napominje da ne postoji nijedan realan razlog zbog kojeg ne bi trebalo da je okončano konstituiranje organa vlasti na nivou BiH.

Republika Srpska je okončala konstituiranje svih organa vlasti nakon općih izbora i spremna je da se konstituiraju i organi vlasti na nivou BiH. Evidentno je da postoje opstrukcije u političkom Sarajevu zbog čega pozivamo sve političke partije da učine dodatne napore i da u korist svih građana Republike Srpske i Federacije BiH okončamo proces formiranja vlasti - saopćeno je iz DEMOS-a. 

U saopćenju se dodaje da je legitimna odluka političkih partija koje čine vlast u Republici Srpskoj da za predsjedavajućeg Vijeća ministara predlože Zorana Tegeltiju, koji je dokazao da je stručan i odgovoran u obavljanju funkcije ministra finansija Republike Srpske.

Ne vidimo nijedan razlog za opstrukciju njegovog imenovanja od bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva BiH, što se upravo dešava. Pravo Republike Srpske je da na pozicije u Vijeća ministara predlaže ljude za koje smatra da će najbolje i najodgovornije obavljati povjerene funkcije -  ističe se u saopćenju. 

Iz DEMOS-a ponavljaju da opstrukcija u procesu formiranja Vijeća ministara ne ide ni u čiju korist, te napominju da je najveći broj ljudi u Vijeću ministara, koji obavljaju poslove u tehničkom mandatu, izabran na poslaničkim listama u parlamentima u BiH i istovremeno obavljaju i ministarske poslove, što je politički nekorektno, a od čega građani BiH nemaju nikakvu korist.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.